Pražští soudci a státní zástupci za nájem platí 60–69 korun za metr čtvereční. To je částka, kterou platí lidé v sociální tísni. Standardní částka pro byty v oblastech, ve kterých žijí, se pohybuje mezi 100 a 130 korunami za metr čtvereční.

Vše je uvedeno v dokumentu, který přímo od magistrátu získali zastupitelé České pirátské strany. Dokumenty obsahují tabulky s přesně rozepsanými byty jednotlivých státních zástupců a soudců – s velikostí jejich bytu, lokalitou a částkou za metr čtvereční.

VIDEO: Sociální bydlení je téma, které rezonuje politikou. Co si o něm myslí ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová?

Podle pražského zastupitele za Piráty Jakuba Michálka to není vzhledem k výši jejich platů v pořádku. „Podle mě není úplně sociálně spravedlivé, když ti, kteří mají vysoké příjmy, dostávají navíc ještě dotované sociální bydlení,“ uvedl zastupitel pro Seznam.

Rozhodně ne sociální bydlení

Magistrát výši nájmů bytů soudců nebo žalobců potvrzuje. Nechce však jmenovat konkrétní jména. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana je konkrétní výše nájmů soudců a žalobců osobní údaj, který by museli chtít sdělit oni sami.

Výši nájmu přitom schvalovala rada města podle zákona. Tvrdí to radní Radek Lacko (ANO), jenž má problematiku bydlení na starost. Zároveň odmítá, že by soudci a žalobci měli nárok na sociální bydlení. „Nicméně Praha, jako pronajímatel, si je vědoma skutečnosti, že byty mohou užívat osoby, které pomoc města se zajištěním bydlení nepotřebují,“ uvedl Lacko.

Magistrát chystá změny

Piráti chtějí problém řešit s pražským magistrátem. Na dvou jeho výborech proto již zahájili diskuzi, což podle zastupitele Michálka způsobilo, že nájem soudců se může zvýšit o dvacet procent. „V případě, že mají smlouvu na dobu neurčitou, tak je tam možnost jim to zvýšit o dvacet procent,“ prohlásil Michálek.

Zatím k tomu ale podle radního Lacka nedošlo. Pravděpodobnější je, že se změní, komu budou tyto byty přidělovány, plus bude provedena kontrola starých smluv.

Piráti se o byty magistrátu začali zajímat po stížnosti jedné obyvatelky Prahy. Jelikož byla v sociální nouzi, o byt s nižším nájmem se ucházela, ale nezískala jej. Následně zjistila, že se tak stalo kvůli tomu, že zde bydlí soudci nebo státní zástupci.

Fotogalerie
6 fotografií