Odbor azylové a migrační politiky trápil obyvatele Dědiny v Praze 6 už od konce loňského roku. Naštvalo je hned několik věcí. Kromě strachu z kriminality, kdy hloučky cizinců stály přímo ve středu sídliště, místní tvrdili, že o plánech otevřít centrum nevěděli a nikdo s nimi tento záměr nekonzultoval. To také potvrdila radnice.

Vchod do centra je spojený s knihovnou.
Autor: Robert Řehák
V místě je také nedostatek parkovacích míst, což je důsledek otevření kanceláří odboru až pro tisíc návštěvníků denně. Na sídliště přitom jezdí málo autobusů a přímo naproti centru navíc sídlí škola, kam chodí stovky dětí denně, většina právě okolo imigračního centra.

Jednání na ministerstvu

Nic z těchto problémů ale ministerstvo vnitra netrápilo a kancelář zde bez jakéhokoli ostychu vybudovalo. Naopak tvrdilo, že toto je nejlepší místo ze všech, které měli k dispozici.

„Hledány tak byly vhodné nemovitosti z vlastních zdrojů a následně poptávány komerční prostory na realitním trhu. Výsledná volba pak byla v kontextu schválené koncepce pracovišť správního orgánu a v kontextu vyčíslených úspor vyhodnocena a schválena Vládní dislokační komisí jako nejvhodnější,“ potvrdila pro Blesk.cz už dříve mluvčí vnitra Klára Pěknicová.

Odpor obyvatel i radnice

V posledních měsících následně vygradoval odpor obyvatel a radnice. Na schůzce s ministerstvem vnitra ale zástupci vyřešili většinu problémů. Hlavní zprávou je pro rezidenty možnost přesunu pracoviště. Jeho část by měla být převedena už v blízké době do oblasti Dejvic nebo areálu ministerstva obrany v Ruzyni, mimo sídliště.

Bezpečnost by měl vyřešit stálý dohled policie, která by měla mít přímo u odboru hlídku strážců zákona, ti by dbali na prevenci kriminality a alespoň částečně by to rezidenty mohlo uklidnit.

Problém s parkováním by mělo vyřešit jednání s vlastníkem Obchodního centra Delta, který by odboru poskytl vyhrazená místa v garážích přímo pro cizince, kteří by pak neblokovali místa na sídlišti. Radní pro dopravu Prahy Petr Dolínek (ČSSD) bude také jednat o posílení dopravního spojení, aby jediná linka na sídliště nebyla neustále přeplněná.

Mezitím bude ministerstvo hledat jiné prostory v Praze 6, kam by šlo celý odbor přesunout nadobro.

Fotogalerie
48 fotografií