Zcela výjimečnou dražbu mincí a medailí zažila Praha v pátek. Zájemci si přišli „rozebrat“ československé poklady v hodnotě více jak sto milionů korun.

Největší úlovek si nakonec odnesl zcela nenápadný zájemce v džínách a svetru, dal za něj 17 820 000 korun. Svatováclavský dukát se tak stal nejdražší českou mincí. Desetidukát byl vyražen před 80 lety ve slovenské mincovně v Kremnici v nákladu pouhých 34 kusů. Jde o jediný dochovaný kus na sběratelském trhu se známým původem.

„O tuto minci je mezi sběrateli opravdu mimořádný zájem. Očekávám těžkou aukční bitvu, po které se tato mince stane nejdražší mincí našeho území,“ přiblížil ještě před dražbou Jan Jelínek z pořádajícího aukčního domu Macho & Chlapovič. Výsledná cena skoro 18 milionů korun si po dvouminutové dražbě zasloužila velký potlesk všech v sále a potvrdila Jelínkova slova.

Překonala také zatím nejdražší desetidukát Albrechta z Valdštejna z roku 1630, který se loni prodal za 12,5 milionu korun.

Náročná údržba

Důvod prodeje části vzácné sbírky Kokoluse byl prozaický. Nestíhal se o ni starat. „Důvodem pro prodej jsou časové a prostorové nároky na skladování, údržbu a rozvoj. Proto se rozhodl, že některé okrajové části svých sbírek nabídne k dispozici a potěšení dalším sběratelům,“ popisuje dále Jelínek.

Velký zájem byl ale také o dvoudukát, kterých jsou na světě čtyři, respektive osm kusů. S vyvolávací cenou „pouhých“ 4 320 000 korun se výsledná částka po líté bitvě mezi několika lidmi vyšplhala na neuvěřitelných 17 010 000 korun. Nechybělo málo a stejný kupující tak mohl mít dva nejdražší kusy ze sbírky. Nakonec se mu to však nepovedlo.

Svatováclavský dukát je zlatá obchodní mince, která byla ražena od roku 1923 do roku 1939 v nominálech 1, 2, 5, 10 dukátů a měla připomínat důležitost mladé měny Československé republiky.

Celkově se 332 kusů mincí a medailí prodalo při dražbě za 117 milionů korun. „Zájem o historické zlaté a stříbrné mince a historické pamětní medaile v posledních letech roste. Dnes však aukce překonala všechna naše očekávání,“ doplnil na závěr Jelínek. 

Podívejte se, za kolik se vydražily jednotlivé dukáty:

Fotogalerie
25 fotografií