Navštívili jsme směnárny na Václavském náměstí a v jeho okolí. Podívali jsme se, jak moc velký rozdíl tu panuje mezi kurzem pro nákup a prodej eur. A zároveň se zeptali, jestli se už o prvním dubnovém víkendu lidé zbavují eur víc než bylo dosud běžné.

Oslovení směnárníci ale vypadali v klidu. „Nemáme pocit, že by přicházelo více lidí,“ řekl Pavel (26) v první navštívené směnárně. Podobně odpovídali i další. Už v týdnu přitom Blesk.cz zaznamenal případy, kdy měli provozovatelé směnáren o vývoj kurzu obavy. Aby sami neprodělali.

Kurzy eura a koruny ve směnárnách na Václavském náměstí a v jeho okolí:

  Nákup Prodej
Pasáž Koruna 26,80 Kč/EUR 27,02 Kč/EUR
Kaprova 26,70 Kč/EUR 27,00 Kč/EUR
Jindřišská 26,60 Kč/EUR 26,98 Kč/EUR
Na Příkopě 23 26,60 Kč/EUR 27,00 Kč/EUR
Můstek 26,26 Kč/EUR 27,64 Kč/EUR

 

„Konec intervencí podobně jako měnová reforma patří k opatřením, která se dopředu neoznamují,“ řekla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová pro Blesk.cz. „Páteční půlnocí končí období, kdy byl kurz koruny hájen,“ pokračovala.

„Od pondělního rána už intervence nemusí být v platnosti, bude to ruská ruleta, kurz se může změnit každou minutu. Bylo by nerozumné to protahovat a prodlužovat intervence. Pondělí by mi přišlo logické,“ připojila.

Co jsou to intervence a kdy s nimi ČNB začala? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Co jsou intervence ČNB? Jan Pavec

Guvernér ČNB Jiří Rusnok intervence dlouhodobě prosazoval. Podívejte se, co říkal loni na podzim:

Video
Video se připravuje ...

Guvernér ČNB Jiří Rusnok Hana Filipová, E15

Při skokovém kurzu koruny se občanům znehodnotí úspory, které mají doma nebo na účtech v eurech. Například pokud si schováváte 500 eur na letní dovolenou a kurz koruny vůči euru se změní z 27 na 25 Kč/Eur, přijdete během okamžiku o tisícikorunu.

Fotogalerie
6 fotografií