Půlmaraton, který se tradičně koná v Praze na jaře, je „významnou akcí“ nejen pro běžce a sportovní fanoušci, ale i pro složky integrovaného záchranného systému. Policisté dohlíží na bezpečnost a řídí dopravu, záchránáři zase poskytují zdravotnickou pomoc půlmaratoncům a ostatním přítomným. 

24 lidí skončilo v nemocnici

„Vzhledem ke konání půlmaratonu jsme v sobotu posílili provoz pražské záchranné zdravotnické služby. Na místo závodu jsme přistavili speciální záchranářský vůz Golem, ve kterém záchranáři ošetřili 22 běžců, z nichž 5 jsme transportovali do nemocnice,“ uvedla tisková mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

„Do nemocnice jsme také po ošetření převezli dalších 19 běžců s kolapsovými stavy přímo z trati. Zasahovali i čtyři záchranářské cyklohlídky, které byly vybavené automatizovaným defibrilátorem,“ dodala Poštová.

Nejlepším českým běžcem byl Jiří Homoláč v osobním rekordu 1:03:23. Eva Vrabcová tentokrát na český rekord Aleny Peterkové z roku 1994 nezaútočila, časem 1:11:46 za ním zaostala o 44 sekund.

Z Velké čínské zdi do pražských ulic

Jedním z běžců byl i nevidomý Ondřej Zmeškal (26) a jeho doprovod Jitka Křížová (35). Ačkoliv Ondřej, který přišel o zrak v 19 letech, zkoušel i fotbal pro nevidomé, nakonec mu učaroval běh. Dokonce natolik, že absolvoval před Prahou i běh po Velké čínské zdi. „To je hodně komplikovaná záležitost,“ prozradila Blesku Křížová.

„Je tam spousta schodů, kamenů, zkrátka prostředí ne zrovna vhodné pro nevidomé.“ Pro Ondřeje to byla velká výzva, stejně tak si užíval včerejší pražský maraton, zaběhl ho zhruba za dvě hodiny. Jak se na něj připravoval? „Včera jsem si dal dvě piva,“ odpověděl s úsměvem. „A teď na oslavu, že jsme ho zdolali, si dáme něco dobrého k jídlu,“ dodal Zmeškal s tím, že už se těší na další, květnový Vltava Run maraton.

Ondřej Zmeškal běhá díky kamarádce Jitce Křížové, přemluvila ho i na běh po Velké čínské zdi, kde byly podmínky extrémnější, než v pražských ulicích.
Autor: Michal Protivanský

V Praze s doprovodem, v Brně zpaměti

Ondřej Zmeškal měl mezi běžci kamaráda Jana Hegra (34) z Brna, byli jedinými nevidomými účastníky maratonu. Hegra doprovázel Pavel Žára (44). „Běhám čtyři roky a na maratony vyrážím pravidelně,“ řekl Hegr Blesku. „Trénuji úplně stejně jako kdokoli jiný, akorát se vždycky musím domluvit s někým, kdo poběží se mnou.“ Hegr s Žárou běhají zhruba dvakrát týdně 8 až 11 kilometrů v brněnských Lužánkách, kde už svou trať zná Hegr dokonale. „Tady jsme za ruce spojeni tkaničkou, abychom o sobě věděli, ale v Lužánkách už to Honza zná tak dokonale, že na naší časté trase běhá sám,“ prozradil Žára. Žádný speciální tréninkový jídelníček muži nemají, jak oba přiznávají, jedí úplně všechno a nechybí ani proslulé moravské vínečko.

Jan Hegr a Pavel Žára žádný speciální jídelníček nedodržují, jako správní moraváci si ale dopřejí vínečko.
Autor: Michal Protivanský

Běh za ty, kdo neběží

Jedním z těch, kdo umožňují účast i těm, kdo se sami nemají možnost na start postavit, je Martin Hakl (29) z organizace Running With Those That Can’t, tedy Běháme s těmi, kteří sami nemohou. „Tvoříme tým, který běží s postiženými dětmi ve speciálních vozích tak, aby to bylo pro všechny bezpečné,“ řekl Hakl Blesku. Díky tomuto týmu si mohou různě postižené děti, třeba ty s Downovým syndromem či svalovou distrofií, užít atmosféru maratonu naplno z trati. „Po závodu účast oslavíme tím, že předáme všech šest vozíků rodinám těch dětí, aby si mohli užívat společné aktivity i dál.“ Toto charitativní občanské sdružení bylo v roce 2009 založeno studenty 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Martin Hakl (vpravo dole) a jeho tým vezli i Davida Štefanidese (16), který si tak maraton mohl užít stejně jako ostatní.
Autor: Michal Protivanský

Sportisimo 1/2Maraton Praha v číslech

* 11500 běžců a běžkyň
* 57 národností
* 38 účastníků v den závodu slavilo narozeniny
* 79 let je nejstaršímu běžci, Jiřímu Englišovi z Česka
* 68 let je pak nejstarší běžkyni Sigrid Korteové z Německa
* 382 dopravních značek bylo rozmístěno kolem trati
* 120 tisíc kelímků se zpotřebovalo na nápoje
* 60 tisíc houbiček na osvěžení využili běžci
* 2917 metrů plotů jistilo trať
* 217 mobilních toalet bylo k dispozici účastníkům i fanouškům
* 28724 litrů vody měli běžci k dispozici

Fotogalerie
12 fotografií