Starosta Prahy 5 Radek Klíma (TOP 09) ve čtvrtek rezignoval na funkci. Vedení radnice zaslal rezignaci e-mailem a jako důvod uvedl ztrátu důvěry svého zastupitelského klubu TOP 09 a zdravotní stav. 

„Rezignuji tímto k dnešnímu dni na funkci starosty městské části Praha 5. Za prvé jsem evidentně ztratil důvěru svého vlastního klubu, a i když důvody neznám, tak je to fakt. Za druhé se můj zdravotní stav nezlepšuje, ba právě naopak, a tak je dle mého ošetřujícího lékaře v této chvíli neodpovědné v takové funkci setrvávat,“ uvedl v dopise, který má Blesk.cz k dispozici. 

Bez důvěry

Důvody však oznámil klub TOP 09 už 3. března, kdy všichni jeho členové vyzvali starostu k rezignaci. 

TOP 09 na svém zasedání přijal usnesení, ve kterém vyzval starostu Radka Klímu k rezignaci s tím, že pokud rezignaci nepodá do sedmi dnů, bude iniciováno jeho odvolání a volba nového starosty. Důvodem rozhodnutí klubu je dlouhodobá nespokojenost s výkonem funkce starosty a způsob komunikace. 

Podle slov Jarmily Svobodové, předsedkyně klubu TOP 09 se to projevilo výhradně v oblasti personální destabilizace úřadu, například odchodem několika kompetentních úředníků. Tyto důvody Klímovi byly sděleny už 3. března na zasedání klubu.

Na místo Klímy byl zvolen Pavel Richter z TOP 09. „Chtěl bych poděkovat Klímovi za vše dobré, co učinil. Rozhodně bych chtěl vycházet s panem Klímou i nadále. Nevidím za sebe nic, co by tomu mělo bránit. Předpokládám, že budeme pokračovat v projektech, které nyní běží. Také věřím, že se můžu na kolegy z rady spolehnout,“ řekl pro Blesk.cz nový starosta Prahy 5 Pavel Richter.  

„Za sebe si myslím, že to rozhodně bude pro Prahu 5 změna k lepšímu,“ řekl radní Petr Lachnit (ANO).

Pouhý den před hlasováním zastupitelstva o odvolání starosty Prahy 5 Radka Klímy (TOP 09) se jej sám Klíma pokusil zrušit, a to rozesláním dopisu ostatním členům zastupitelstva s informací, že se jednání ruší z důvodu jeho zdravotního stavu a malé účasti. Na jednání přitom nepřišli pouze dva ze zastupitelů.

Klíma se k celé věci zatím nechce vyjadřovat.  

Fotogalerie
10 fotografií