Společnost v současnosti holduje alternativním přístupům prakticky k čemukoliv: odklon od středního proudu lze stále častěji evidovat ve stravování, při volbě dopravního prostředku pro cestování a v mnoha dalších aspektech životního stylu.

Pozadu nezůstává ani vzdělávání, které stále častěji nabízí různé netradiční formy výuky pro žáky a studenty všech věkových kategorií. Na vzestupu jsou dokonce i vzdělávací instituce pro předškoláky, které se odklánějí od tradic standardních českých školek.

Řeč je o takzvaných lesních mateřských školách. Ty v naší zemi začaly vznikat roku 2011 po vzoru německých a skandinávských projektů. Cílem těchto školek je klást u dětí důraz na poznávání svého okolí na vlastní kůži, kdy výuka hrou často probíhá ve volné přírodě či v lesoparku. Lesní školka má pro případ nepřízně počasí nebo další úkony připravené dočasné zázemí, které však využívá v minimální možné míře.

Lesní mateřské školy jsou stále oblíbenější, v Praze a okolí se jich nachází přes 40.
Autor: Asociace lesních mateřských škol

„Obecně lesní mateřské školy fungují celoročně od pondělí do pátku. Po celé republice existuje celkem 140 školek tohoto typu, které navštěvuje zhruba pět tisíc dětí,“ prozradil redakci Blesk.cz Filip Kršiak z Asociace lesních mateřských škol.

Oficiální školky nebo kluby

V Praze a okolí v blízké dojezdové vzdálenosti je v současnosti v provozu přes 40 center se stejným či obdobným přístupem ke vzdělávání malých dětí. Novela školského zákona z loňského roku tato místa v současnosti dělí do dvou různých směrů.

Lesní mateřské školy jsou stále oblíbenější, v Praze a okolí se jich nachází přes 40.
Autor: Asociace lesních mateřských škol

„Lesní mateřské školy si mohou vybrat. Buď vstoupí do rejstříku škol a školských zařízení a stanou se tak lesní mateřskou školou, nebo do něj nevstoupí a stanou se lesním klubem. V případě, že jde o lesní mateřskou školu, vztahují se na ni výhody s normativem na dítě. Dříve se objevovaly nepřesné informace, že lesní mateřské školy budou zdarma. Tomu tak nebude, náklady se pokryjí jen zčásti. Ceny jsou velmi různé a pohybují se podle regionu,“ uvedl Filip Kršiak.

Rodiče si připlatí

Z informací Asociace lesních mateřských škol je patrné, že tento alternativní přístup a vzdělávání dětí v přírodě musí rodiče dětí hradit, a to i v případě, že vzdělávací instituce vstoupila do rejstříku a stala se z ní oficiální mateřská škola.

V Praze se příspěvek v lesních klubech a školkách často pohybuje kolem 10 000 korun měsíčně, může se ale vyšplhat i na 13 tisíc. Některé lesní školky se nacházejí v centrální části Prahy a k venkovním aktivitám využívají přilehlé parky v metropoli, řada rodičů z hlavního města podle Filipa Kršiaka stále častěji preferuje umístění některých lesních předškolních institucí na okraji metropole či za jejími hranicemi a své děti vozí tam.

Lesní mateřské školy jsou stále oblíbenější, v Praze a okolí se jich nachází přes 40.
Autor: Asociace lesních mateřských škol

Pokud se lesní kluby rozhodnou stát se oficiálními mateřskými školami, žádný výrazný zásah do jejich provozu tato změna neznamená. „Více jde v podstatě o papírování a řešení potřebných dokumentů, nejde o zásadní změny v provozu. Na tom jsme intenzivně jednali za asociaci a považujeme to za pozitivní zprávy,“ vysvětlil Filip Kršiak.

Vlastní „Den D“

Dne 22. června chystá asociace Den lesních mateřských škol, během kterého chtějí lesní školky propojit evropské země. „Například Německo s námi intenzivně spolupracuje a s radostí se k nám jezdí dívat, jak lesní mateřské školy rychle dokázaly splňovat kvalitativní standardy i z jejich pohledu,“ dodal Kršiak.

Výčet pražských i mimopražských lesních mateřských škol a další užitečné informace prozradí web asociace.

V Česku se objevují nové přístupy i v tradičních mateřských školách. Seniorky například jezdí dětem číst pohádky:

Video
Video se připravuje ...

V Česku se objevují nové přístupy i v tradičních mateřských školách. Lukáš Houdek- HateFree