Holešovická parta, kterou tvořil mimo jiné starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě), několik radních a další dobrovolníci, vnikla na opačný břeh. Tam vybudovala zábradlí i nové schodiště.

„Zábradlí jsme udělali v zájmu bezpečnosti cestujících mezi Prahou 7 a Prahou 8. Nebudeme čekat na to, až se tam nějaký senior přizabije. Celý přívoz platí Praha 7 napůl s magistrátem, Praha 8 se na něm odmítla finančně podílet, a kdybychom zábradlí neudělali po dvou letech my, tak tam nebude ani tuto sezonu,“ vysvětlil pro Blesk.cz starosta sedmičky Čižinský.

Od starosty osmičky Petruse ale kvůli tomu dostal několik nepříjemných SMS zpráv. Ten totiž považuje aktivitu vedení Prahy 7 za protizákonnou.

Petrus: Schody postavila Praha 7 nelegálně

„Zaprvé, byla to čistě politická akce. A zadruhé, kdyby šlo pouze o zábradlí, tak to asi není problém. Problém je, že oni dělali schody, což je nelegální aktivita, protože k tomu neměli souhlas majitele, ani stavební či územní povolení, prostě nic,“ řekl Petrus pro Blesk.cz.

On sám se omlouvá, že Praha 8 s přístupem k přívozu za dva roky nic neudělala, ale podle něj ani nemohla. „Jediné, co můžeme, je apelovat na majitele pozemku. Všechno ostatní je nelegální, prostě nelegální. Pánům a paním radním v Praze 7 ale nevadí, že to je nelegální, oni to prostě udělat chtějí. Což je princip, se kterým já se nemůžu ztotožnit,“ dodal Petrus.

Nové dřevěné schody stojí v travnaté stráni. Starosta sedmičky Čižinský si stojí za tím, že bylo správné je tam postavit. „Ty schody jsou také kvůli bezpečnosti. Je tam vyšlapaná cestička od přívozu, jinudy lidé nechodili a při dešti šlo starším lidem o zdraví. Nevezmu si na svědomí, že jsem nic neudělal, když šlo o bezpečnost,“ uzavřel.

Podívejte se, jak vedení sedmičky postavilo nové schody i zábradlí:

Podívejte se na fotky upraveného přístupu na karlínské straně i snímky z lampionového přívozu, který zahájil letošní sezonu:

Fotogalerie
24 fotografií