Otevření prvních restaurací McDonald’s vypadalo v zemích bývalého východního bloku podobně. V Moskvě přišlo do restaurace za jediný den 15 tisíc lidí. Událost svým symbolickým významem přesahovala standardní obchodní rovinu, fakticky rámovala dějinný přelom. Patrné to bylo i 20. března 1992 také v Česku.

Právě před 25 lety otevřel McDonald’s první českou pobočku v pražské Vodičkově ulici. V blízkosti restaurace musely být umístěny dokonce železné zábrany, aby alespoň rámcově dokázaly dát mohutné frontě organizační prvek. Daný den restaurace obsloužila asi jedenáct tisíc strávníků.

Video
Video se připravuje ...

Reportáž o otevření první pobočky McDonald's v Česku StareReklamy

Drahé „západní“ jídlo

Zatímco ve Spojených státech, domovské zemi McDonald’s, patří řetězce rychlého občerstvení do nejlevnějšího segmentu restauračního trhu, v Česku v prvních letech po otevření o lacinou záležitost nešlo.

Podnik, který je v pražské Vodičkově ulici k nalezení dosud, nabídl Čechům běžné produkty, hamburgery, cheeseburgery, Big Mac, hranolky nebo mléčné koktejly. S přihlédnutím k tehdejším platům i obecným cenám v restauracích však platili lidé za jídlo vysoké částky. V roce 1993 stál Big Mac 50 korun, cheeseburger si zájemci koupili za 20 korun, průměrný plat byl však necelých 6000 Kč.

Dnes stojí Big Mac necelých sto korun a cheeseburger si pořídíte za 25 korun. Velkou změnou naopak prošla propagace. Marketingový posun značky McDonald's byl doslova nejviditelnější v letech 2006 až 2010 a projevil se takzvaným zezelenáním značky. Tehdy totiž začala červenou barvu na podkladu ikonických zlatých oblouků nahrazovat zelená. Důvod byl více než jasný - odklon k ekologizaci značky.

Proměnou v porovnání s 90. léty tak prošla nejen image značky, ale i nabídka občerstvení. V Česku má nejviditelnější změnu představovat možnost sestavit si burger s ingrediencemi dle vlastních preferencí. Novinku firma oznámila před několika dny.

Video
Video se připravuje ...

Rok 1990 a první McDonald's v Moskvě phobiazzzero

36 tisíc restaurací

McDonald's v Česku v současnosti zaměstnává pět tisíc lidí. Po České republice má 95 restaurací. Za 25 let investoval do rozvoje svých restaurací v Česku pět miliard korun. Loňské tržby přesáhly 4,5 miliardy korun.

Historie firmy se začala psát v roce 1940, kdy bratři McDonaldové otevřeli v Kalifornii první restauraci. Další zlom přišel v roce 1955, když licenci na jejich podnik koupil potomek českých emigrantů Ray Kroc, který si svůj první podnik otevřel v Illionis a úspěšný koncept rychle šířil. Ve více jak sto zemích světa má v dnešní době řetězec přes 36 tisíc restaurací.

Více se můžete dočíst zde.

Fotogalerie
6 fotografií