Službu spustil magistrát počátkem března. „Za první dva týdny jsme obdrželi 224 podnětů,“ řekl v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy dopravní referent magistrátu Pavel Karas.

Aplikace funguje i v počítači, ale lepší je používat ji v mobilu. Můžete si ji nainstalovat jak s operačním systémem Android, tak iOs.

Po spuštění se vám otevře nabídka a vy zvolíte, z jaké oblasti chcete něco nahlásit. Na výběr máte veřejnou dopravu, městskou zeleň, veřejná prostranství a další. Pak už jen krátce popíšete problém, na mapě vyberete místo, zadáte své údaje a odešlete.

Požadavek přijde do kanceláře ve Škodově paláci. Odtud ho referent přepošle příslušné organizaci, třeba dopravnímu podniku, Technické správě komunikací nebo odboru ochrany prostředí.

„Prioritně řešíme havarijní stavy. To znamená, když někde nesvítí semafor, když je na nějaké zatížené komunikaci díra, když je někde nepořádek,“ popsal Karas. Na vyřešení ostatních podnětů mají maximálně 30 dní.

Ne jen stěžovat, ale i chválit

Aplikace ale nefunguje jen na stěžování si. Můžete přes ni třeba navrhovat, kudy vést novou cyklotrasu nebo kde by se měla zlepšit návaznost spojů veřejné dopravy. A pozor, můžete i chválit.

„Třeba nějaká maminka pochválila pana řidiče, že na ni počkal a celou dobu jel plynule. Pochválila, že takoví lidi jsou mezi řidiči v dopravním podniku,“ dodal Karas.

Na to, jak aplikace funguje v praxi, se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy. Uvidíte i zakázané záběry na metropoli nebo osadu v centru, ze které jde strach.

Video
Video se připravuje ...

Zakázané záběry: Takto jste Prahu neměli vidět! A osada v centru, ze které jde strach. Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!