Budova bývalých Neubertových závodů chátrá už od roku 1999, kdy zde zkrachovala tiskárna. Postupem času objekt obsadili narkomani spolu s bezdomovci a místo doslova zdevastovali. V současnosti je zažádáno o výstavbu více jak stovky bytů, ale i přes povolení úřadů a ochotě radnice i magistrátu prostor proměnit v lepší místo, její majitel o budoucích plánech mlčí.

Přitom se v posledních letech zdálo, že doupě bezdomovců a feťáků zmizí. V lednu 2010 oznámil vlastník záměr vybudovat zde komplex Bellevue Residence Grafická, který měl být dokončen v únoru 2012 a měl by obsahovat až 140 bytů.

Až do ledna 2015 se nic nedělo, v únoru 2015 nejstarší část komplexu zbouraly bagry. Poté ale opět všechny naděje místních utichly. Majitel se odebral do ústraní. Kontaktovat se dá jen těžko, jelikož sídlí až v Lucembursku a vlastníci jsou původně z Řecka.

Bohatá historie

Pojmenování závody nesly po význačném muži polygrafie Václavu Neubertovi. Tento původně knihkupec získal v roce 1877 tiskařskou licenci a zanedlouho začal tisknout učebnice a drobné knihy. V roce 1902 se přestěhoval do nových moderních tiskáren v dnešní Grafické ulici, kde vybudoval ohromnou továrnu.

K té nechal v roce 1920 přistavět i ateliér s velkými okny a reliéfní výzdobou fasády. Poté zde působily i jeho děti a rozšiřovaly tiskařskou základnu deníků, časopisů, ale i fotografií.

Takto má vypadat Bellevue Residence Grafická.
Autor: Praha 5, HZS Praha

„V roce 1948 byla firma znárodněna a sloučena s Orbisem. V 70. letech celá tiskárna Grafoprint prošla rekonstrukcí a modernizací. V roce 1992 byl podnik restituován potomky rodiny Neubertů, ale podnikatelsky neuspěl. V roce 1999 byl na továrnu uvalen konkurs. Od té doby je prázdná a nezadržitelně chátrá,“ uvádí Zuzana Vlachová, která sem uskutečnila několik vycházek.

Bezdomovci a nejistý osud

Po odkoupení domu o něj však vlastník nejeví zájem a přidělává tím starosti nejen Praze, ale hlavně místním. Kvůli dezolátnímu stavu budovy provádí v místě pravidelné kontroly Odbor stavební a infrastruktury Prahy 5.

„Vlastníka jsme několikrát vyzvali mimo jiné k přijetí zabezpečovacích opatření. To ale neučinil. Obdržel proto pokutu za spáchání správního deliktu ve výši 100 tisíc korun. Provedli jsme i další kontroly, která prokázaly, že nařízená opatření opět nebyla přijata,“ komentoval situaci před lety vedoucí Odboru stavebního a infrastruktury Prahy 5 Luboš Táborský.

Lidem žijícím v okolí vadí především osoby, které se v budově objevují. Dle jejich slov jde například o narkomany, bezdomovce či sběrače kovů. „Budovu a její okolí často kontrolujeme, protože se tam vyskytují uživatelé drog a zloději kovů, kteří z komplexu odnášejí části konstrukce. Jednou jsme dokonce řešili smrtelný úraz, který byl způsoben pádem do výtahové šachty,“ popsal již dříve policejní mluvčí Jan Daněk.

Kdy by mohla začít samotná stavba nového bytového komplexu, jasné stále není. Před zahájením stavby kromě demolice bude zapotřebí vyřešit i další problémy. V suterénu budovy se nachází například úložiště barev a toluenu.

„Chátrající budovy přitom představují ve městech velký problém. Takový dům přitahuje negativní věci. Prvotně jsou to zloději, kteří ten dům vyberou, protože tam obvykle vždy něco zůstane. Až jsou věci, které mají nějakou hodnotu, pryč, tak začne mizet železo a věci, které se ještě dají zpeněžit. A potom prostor obvykle obsadí bezdomovci,“ říká na závěr pro Blesk.cz Petr Zeman, zakladatel iniciativy Prázdné domy.

Fotogalerie
11 fotografií