Takhle v Praze vaří kuchaři ocenění Michelinskou hvězdou. Podívejte se na jejich jídla
-
Luxusním pražským restauracím La Degustation, Alcron a Field se podařilo i letos obhájit Michelinskou hvězdu a jsou jedinými podniky v Česku, které se takovým úspěchem mohou chlubit.
Speciální ocenění Bib Gourmand za výjimečné jídlo za rozumnou cenu získala v Praze nově karlínská restaurace Eska. Podniků s tímto oceněním je v metropoli sedm – kromě Esky také Maso a Kobliha, Aureole, Divinis, Na Kopci, Sansho a SaSaZu.
„Díky nové generaci mladých kuchařů, kteří prokazují schopnost vařit na vysoké úrovni, nikdy nebyl takový výběr skvělých restaurací jako dnes, často ve velmi uvolněné a pohodové atmosféře,“ řekl ředitel prestižního průvodce Michelin Michael Ellis.
Blesk.cz vybrané restaurace navštívil. Podívejte se, jak v nich vaří.
- 1.
Restaurace Field (U Milosrdných 12, Praha 1)
Předkrm: Treska s topinamburem, okurkou a rakytníkem. 370,- Kč
Hlavní chod: Jalovice s kedlubnou, šalotkou a hořčicí. 590,- Kč
Dezert: Rebarbora s ovčím sýrem a fenyklem. 250,- Kč
Šéfkuchař Radek Kašpárek říká:
„Z obhajoby Michelinské hvězdy mám obrovskou radost! Děkuji především všem zaměstnancům, kteří se o ni tolik zasloužili, bez nich by tento úspěch nebyl. Pro mě je to výzva pokračovat v práci a neustále se zlepšovat.“
- 2.
Restaurace Alcron (Štěpánská 40, Praha 1)
Šestichodové degustační menu zahrnuje ceviche z mušlí svatého Jakuba s okurkou a koprem, tatarák z mléčného telecího s fenyklem a koriandrovou emulzí nebo hovězí svíčkovou a loupanou plec s houbami a mangoldem. Gurmánský požitek zakončíte teplou a studenou čokoládou Valrhona. Utratíte za něj 2500 korun, za vinný doprovod si pak doplatíte další 2 000 korun.
Šéfkuchař Roman Paulus říká:
„Hvězdu jsme dostali už pošesté. Obhajoba může být leckdy těžší než první získání Michelinské hvězdy. Porotci bývají rok od roku přísnější,“ řekl Blesku manažer restaurace Jan Sládek.
- 3.
Restaurace La Degustation (Haštalská 18, Praha 1)
Jedenáctichodové menu Dégustation Du Chef v této restauraci je gurmánskou cestou kolem světa chutí. V prvním chodu si pochutnáte na dýni hokkaidó, pražské šunce se šlehačkou a na jazyku poválíte víno Riesling 2015 – Sonberk či hroznový mošt. V dalších chodech vás kromě vynikajících vín čeká třeba třeboňský amur s pórkem a jikrami, sumec s petrželí a mandlemi, králík s křenem a jablky či telecí dršťky a černé lanýže. Za menu zaplatíte 3 350 korun a za vína 2 100 korun.
- 4.
Restaurace Eska (Pernerova 49, Praha 8)
Menu
Předkrm: Uzený hovězí tatarák se šalotkou, hořčicí a topinkou. 238,- Kč
Hlavní chod: Sumec na páře s tuřínem, kedlubnou, syrovátkou a medvědím česnekem. 398,- Kč.
Dezert: Smaženka z loupáku se skořicí s pečeným jablečným kompotem a mandlemi. 168,- Kč.
Šéfkuchař Martin Štangl říká:
„Jsem přesvědčený, že jedním z důvodů, proč jsme tohle ocenění dostali, je skvělá parta a atmosféra, kterou v Esce máme. Všem za to děkuju a těším se, co dalšího společně vytvoříme!“