Pod slovem uši si řada lidí představí přední zrcátka tramvaje. Ve skutečnosti se daným výrazem označuje něco jiného. „Jde o tlačítka na otevírání dveří metra,“ píše se v knize Slang pražských dopraváků.

Zaujme také slovo š*kat díru, případně tunel. To znamená vykonávat službu strojvedoucího metra. Sanitkou se pak nazývá linka 167, která jezdí mimo jiné k nemocnici v Motole.

Práce na knize trvala více než 40 let. „Začali jsme v roce 1974. Byl jsem šéfredaktorem časopisu, který jsme vydávali v rámci Kroužku městské dopravy. A právě v roce 1974 za mnou přišel kolega a přinesl jako námět článku několik slangových výrazů. My jsme vůbec netušili, o co jde, co je slang a tak dále,“ popsal v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy jeden z autorů knihy František Prošek.

Téma slangu je začalo bavit, sháněli proto další slova. „V roce 1980 se nám naskytla možnost vydat takovou brožurku, dnes to nazýváme prvním vydáním slangu. Šlo o 60stránkovou knížku, která byla vzorem pro další vydání už v režii dopravního podniku,“ vzpomíná Prošek.

Právě nová kniha Slang pražských dopraváků je už třetím vydáním.

Další slova vznikají

Ačkoliv slov najdete v příručce stovky, zdaleka tam nejsou všechna. „Nikdy nemůžete mít všechna slova, protože slang je živá věc, jazyk je živý útvar. Vlastně se nedá říct, že bychom byli schopni tu práci někdy úplně ukončit,“ říká autor.

Nová slova vznikají hlavně tehdy, když Prahou začne jezdit nový dopravní prostředek. Například pro vůz typu KT se vžil výraz Kaťuše. „A třeba tramvajím Škoda 15T se říká Porsche,“ říká Prošek.

Na další zajímavá slova se podívejte v tomto díle zpravodajské show Selfie z Prahy. Uvidíte také netradiční čtvrť, která vyrostla na hradbách:

Video
Video se připravuje ...

Netradiční čtvrť v Praze, která stojí na hradbách! A krásné WC, kam si lidé chodí pokecat. Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!