Praha 7 vlajku pověsí na nové radnici. Současnou budovu na nábřeží Kapitána Jaroše si pronajímá od ministerstva financí, jehož správa budovy vyvěsit vlajku zakázala.

„Ještě před rokem s vyvěšením vlajky nebyl problém. Dokonce jsme ji nechali viset dlouho, jelikož jsme chtěli, aby tam vydržela až do návštěvy čínského prezidenta. Těsně před návštěvou však vlajka začala vadit a lidé ze správy budovy ji sundali,“ uvedl starosta Jan Čižinský (Praha 7 sobě). Vlajku proto letos vyvěsí na budovu v ulici U Průhonu, kterou úřad loni koupil a kam se po opravách radnice přestěhuje.

„Nechceme suplovat ministerstvo“

Praha 1 pod vedením koalice TOP 09, ODS a ČSSD se k akci nepřipojuje opakovaně. „Důvody jsou také stále stejné, nechceme suplovat ministerstvo zahraničních věcí, které má zahraničně-politické vztahy na starosti,“ řekla mluvčí radnice Veronika Blažková.

Hlavní město se zapojilo v letech 2004 až 2008 a poté opět od roku 2010. Současné vedení tvořené ANO, ČSSD a Trojkoalicí (Zelení, STAN a KDU-ČSL) se k akci nepřipojuje. Podle mluvčího Víta Hofmana nevyvěšuje žádné vlajky kromě české a EU. Loni vlajku ze své kanceláře na magistrátu vyvěsili zastupitelé za TOP 09.

Podobně chtějí vyvěsit vlajku na budově úřadu opoziční zastupitelé za TOP 09 v Praze 8. Radnice vedená ANO, ČSSD a Zelených s podporou KSČM tak neučiní. Praha 10 uspořádala anketu mezi zastupiteli, většina podle mluvčího Víta Nováka rozhodla, že vlajku radnice nevyvěsí.

Celkem se podle webových stránek hnutí Lungta, které akci Vlajka pro Tibet v Česku organizuje, zúčastní 41 z 57 pražských městských částí. Letos se nově přidají Praha 14, Praha 21 a Praha-Dolní Měcholupy.

Loni navštívil Prahu čínský prezident Si Ťin-pching. Někteří lidé protestovali, mimo jiné vyvěšením tibetských vlajek:

Video
Video se připravuje ...

Tibetské vlajky jako protest. Policie odváděla odpůrce režimu v Číně. Aktu.cz

Podívejte se na video z odletu čínského prezidenta:

Video
Video se připravuje ...

Mávání do kamer a sbohem: Podívejte se na odlet Si Ťin-pchinga z Prahy. Jan Jedlička

Podívejte se na fotogalerii z návštěvy čínského prezidenta v Praze:

Fotogalerie
50 fotografií