Jízda autem na parkovištích obchodních center je prakticky samostatnou dopravní disciplínou. Řidiči se často musejí vypořádávat s kličkováním po úzkých cestách v podzemních garážích. Snaha vměstnat co nejvíc parkovacích míst do jednoho komplexu často znamená, že pokud proti vám jede další auto a podél zaparkovaných vozů ještě kráčí někdo s nákupním vozíkem, může být „o zábavu postaráno“.

Na těchto parkovištích obecně platí přednost zprava, což je poučka, na kterou je v takových situacích potřeba neustále myslet. Nezáleží na tom, jestli se ke křižovatce blížíte ze široké příjezdové cesty, nebo z boční úzké uličky – přednost zprava tu funguje vždy, pokud není místo osazené příslušnými dopravními značkami.

Pro zlepšení přehlednosti dopravní situace na parkovištích u obchodních center se na některých místech dokonce začaly objevovat značky, které potvrzují, že zde pravidlo pravé ruky skutečně platí.

„Je jen dobře, že obchodní centra osazují alespoň část cest na parkovištích dopravními značkami, které označují hlavní a vedlejší komunikace. Ve stresu například pátečních či sobotních nákupů pomohou řidičům předejít nejasnostem, kdo má přednost, a snižuje se tím riziko nehod, i když jde často díky nižším rychlostem parkujících aut třeba jen o plechy,“ uvedl k tématu prezident Autoklubu České republiky Jan Šťovíček.

Couvejte ohleduplně

Zvýšenou pozornost si na parkovištích u obchodů určitě zaslouží couvání při odjezdu. Platí pravidlo, že couvající řidič nesmí svým výjezdem ohrozit projíždějící auto, navíc u nákupního střediska je možné předpokládat zvýšený výskyt chodců na silnici.

„Děti kvůli své výšce nemusí být za zádí vozu vidět, a stejně tak vás může oklamat parkovací asistent – očekáváte, že pípá kvůli například hraně vedle stojícího vozu, ale za vaším kufrem může stát malé dítě. Nejste-li si jisti, požádejte někoho jiného o pomoc, aby vám signalizoval volný prostor. Vyjíždějte pomalu a opatrně, abyste byli připraveni ihned zastavit. Před vyjetím z řady si obhlédněte prostor, do kterého budete couvat,“ uvedl rady odborník Autoklubu Robert Vacek.

Klišé má pravdu

Známé pořekadlo „auto není trezor“ by řidiči u obchodních center podle experta neměli považovat za prázdné klišé. Zaparkovaná vozidla u nákupních domů se skutečně stávají častým terčem zlodějů, kteří mají díky koncentraci lidí mnoho příležitostí k úspěšnému lupu najednou.

„Ačkoliv se po parkovací ploše pohybuje mnoho zákazníků, odhalit nenápadného zloděje či tipaře, který vybírá vhodný cíl, nebývá snadné, už pro jistou nevšímavost nebo uspěchanost ostatních,“ podotknul dopravní odborník.

Podle něj se zloději také často nepářou se samotným vnikem do vozu. Žádné sofistikované otevírání dveří nebo kufrů od nich proto nečekejte. „Nějakým předmětem rozbijí sklo, odcizí z auta věci a dají se na útěk. Spoléhají se, že se ztratí třeba v sobotním nákupním davu a nedostihne je ani ochranka,“ uzavřel téma Robert Vacek.

Podzemní garáže se nacházejí také pod Letnou a u Prašného mostu, dosud nejsou v provozu. Prohlédněte si jejich vzhled:

Video
Video se připravuje ...

Podzemní garáže v Praze 6 a 7 jsou stále mimo provoz. Daniel Vitouš