Pražské starostky převážně přiznaly, že mají mezinárodní den žen rády nebo že jim nevadí. Kdo by přece nechtěl jen tak dostat květinu či dobrou čokoládu? S tím souhlasí jak starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09), tak starostka Zličína Marta Koropecká (BPP).

Pozornost od kolegů

Do práce mi hned několik květin donesli kolegové, jejichž pozornost mě v tento sváteční den opravdu potěšila,“ popsala Hujová, které se u kancelářského stolu vyjímaly jak růže, tak karafiáty či gerbery. Kvůli ženskému osazenstvu na úřadě ale takové štěstí jako starostka Prahy 3 Marta Koropecká neměla.

„MDŽ mám ráda, kdo by nechtěl dostat někdy kytičku, že? Ale dnes jsem zatím žádnou ještě nedostala, protože mám tento svátek spíš pracovní. U nás v práci je navíc víc zaměstnankyň než zaměstnanců. Muž je tu vlastně jen jeden, a ten je ještě ke všemu nemocný,“ postěžovala si Koropecká.

Naopak odlišný názor na svátek žen má starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).„MDŽ neslavím, nemám k tomuto svátku nějaký zásadní vztah. Zároveň jej však ani nezavrhuji. Považuji s ohledem na hodnoty, kterým v životě přikládám větší význam, za důležité připomínat si jiné významné dny – památku válečných veteránů 11. listopadu nebo památku národních hrdinů a lidí, kteří riskovali a položili svůj život za naši svobodu a demokracii, jako byli třeba členové parašutistické skupiny Anthropoid,“ uvedla.

Místo karafiátů bílé růže

Na MDŽ nezapomněl starosta Prahy 10, Vladimír Novák (ČSSD). Ten pro ženy připravil milé překvapení. „Pan starosta rozdal asi kolem tří stovek bílých růží. Věnoval je ženám na úřadě, které zrovna čekaly například na občanský průkaz, ale i kolemjdoucím nedaleko úřadu, který sídlí ve Vršovické ulici,“ vysvětlil tiskový mluvčí desáté městské části Vít Novák.

Fotogalerie
5 fotografií