Přemnožení divočáci trápí Prahu 14. Prasata v místním lesoparku napadla a těžce potrhala tři psy, dva dokonce nepřežili. V radničních novinách vyšel několikastránkový článek, kde vedení městské části obhajuje svůj postup.

A u něj anketa s pejskaři podporujícími starostu. Nikdo z těchto obyvatel Prahy 14 ale neexistuje. Vymyslel si je šéfredaktor Čtrnáctky Jakub Mračno, což ve čtvrtek Blesku přiznal.

„Stačí jeden pitomec externí redaktor, který si zjednoduší práci. Jeden externí redaktor ušetřil čas sobě, ale shodil tak práci všech, kdo se na vydávání Čtrnáctky podílejí,“ snažil se starosta Radek Vondra (TOP 09) situaci bagatelizovat na svém facebookovém profilu.

Jakub Mračno je ale ve skutečnosti v tiráži uveden jako šéfredaktor Čtrnáctky a starosta je předsedou redakční rady. Jakub Mračno včera přišel s novým originálním vysvětlením, proč anketu zfalšoval.

Zatímco ve čtvrtek Blesku tvrdil, že mu nikdo nechtěl odpovědět, v pátek vydal prohlášení, že reálnou anketu skutečně vytvořil, ale ztratil…

„Všichni respondenti byli nafoceni i se svým psem a nahráni mobilním telefonem,“ tvrdí Jakub Mračno a dodává, že když pak chtěl anketu zpracovat, zjistil, že kartu nemá. „Jako první mne napadlo oslovit alespoň telefonicky několik známých, kteří žijí v Praze 14.

Bohužel, se mi ale touto cestou nepodařilo naplnit cíl ankety a získat jiné relevantní respondenty jsem nestíhal,“ hájí se svérázně.

„Po vydání předmětné ankety jsem byl zaskočen dotazem deníku Blesk na to, jak anketa vznikala. Na sérii připravených otázek jsem s vědomím vlastního selhání, které jsem nejprve nechtěl otevřeně připustit, odpovídal zmateně a do celé situace jsem se ještě více zamotal,“ snaží se šéfredaktor Čtrnáctky vysvětlit, proč při prvním rozhovoru nepadlo o ztracené kartě ani slovo.

Blesk zajímalo, jakou odpovědnost z toho vyvodí starosta, šéfredaktor či další lidé. „Situaci budeme řešit na příští redakční radě, která měla být v červnu, ale svolám ji dříve, až zjistím časové možnosti členů. Máme informace, že anketa skutečně neproběhla korektně,“ uvedl pouze starosta Radek Vondra.

A šéfredaktor Jakub Mračno neupřesnil, zda jeho slova „přebírám za to plnou odpovědnost“ znamenají, že skončí. Podle webových stránek Prahy 14 stojí dvanáct čísel magazínu Čtrnáctka pro obyvatele městské části 3,4 milionu korun. Každé číslo vychází v nákladu zhruba 21 000 výtisků.

Anketní otázka

Patří podle vás divoká prasata do lokalit blízko sídliště, jako jsou Čihadla?

Kamila Janečková (29), mateřská, Praha

Kamila Janečková
Autor: Robert Klejch

„Do toho lesa rozhodně patří, ale v nějakém únosném množství. Rozhodně nejsem příznivcem toho, aby se vybila úplně. S pejskem a dcerou se teď raději lesu vyhýbám.“

Jiří Hubka (58), administrativa, Praha

Jiří Hubka
Autor: Robert Klejch

„Prasat je tady hodně, měli by to trochu prostřílet. Chodil jsem dříve lesem, ale viděl jsem tam prasata a už chodím raději jinudy.“

Lukáš Vasilek (37), umělec, Praha

Lukáš Vasilek
Autor: Robert Klejch

„Určitě sem nepatří. Jsou tady malé děti, pejskaři a všichni tu tráví volný čas. Někdy zariskuju a lesíkem projdu, ale bojím se a psy mám raději na vodítku.“

Fotogalerie
8 fotografií