Praha patří mezi evropská velkoměsta, také zde je ale potřeba počítat se setkáním s jezdeckým koněm. V okrajových částech se dá předpokládat skupina jezdců, která koně přímo chová a jízda na koni je doslova jejich koníčkem.

V centrální oblasti pak potkáte především policejní a speciálně cvičené koně, kterých jsou desítky. Státní policie na území metropole disponuje 17 služebními koňmi, městští strážníci jich mají 26.

Co všechno dělají?

„Hlídky jízdní policie jsou nasazovány do služby dle potřeby s přihlédnutím k momentální bezpečnostní situaci v metropoli a požadavky jiných útvarů pražské policie. Mezi základní činnosti oddělení jízdní policie spadá hlídková činnost v hůře přístupných lokalitách,“ uvedla pro redakci Blesk.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Mezi takové lokality podle ní patří zejména parky a lesoparky, například Krč, Hostivař, Vysočany, Bohnice, Troja nebo Břevnov. Nedílnou součástí práce jízdní policie jsou také bezpečnostní opatření během sportovních klání, demonstrací či kulturně společenských akcí. „Dochází také na ukázky výcviku a prezentace činnosti jízdní policie na akcích pro veřejnost, probíhá besední a přednášková činnost,“ dodala Zoulová.

Koně budí respekt

Jízdní hlídky strážníků městské policie se dostávají do terénu denně. Městská policie nesmí na rozdíl od té státní použít koně jako donucovacího prostředku. Strážníci proto využívají hlavně jeho dopravních předností v parcích a dalších zelených plochách, díky jeho výšce dokážou také efektivně zkontrolovat chatové osady. Strážníci pohodlně ze svého sedla vidí, jestli je vše na zahrádkách Pražanů v pořádku.

V pořadu Selfie z Prahy se podívejte, jak městská policie cvičí koně. Mává před nimi vlajkami, musí procházet ohněm:

Video
Video se připravuje ...

Razantní proměna míst z filmu Jak utopit dr. Mráčka! A koně v Praze musí chodit ohněm. Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Strážníci na koních jezdí zejména na Petříně, Kampě, v Kinského zahradě, parku Na Skalce a na Olšanských hřbitovech. Všude jde hlavně o dodržování pořádku a kontrolu, v parku Na Skalce však navíc strážníci díky koním získali navrch před místními narkomany.

„Nasazení jízdní hlídky v rámci řešení tohoto problému zde umožnilo zajistit veřejný pořádek s podstatně nižším počtem strážníků, než by tomu bylo třeba v případě pěších hlídek. Koně u narkomanů vzbuzovali velký respekt a ani v jednom případě nedošlo k napadení strážníka nebo neuposlechnutí jeho výzvy,“ uvedla k situaci v parku Na Skalce mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Kdo po nich uklízí?

Na sociálních sítích se v posledních dnech začala řešit situace, kdy ve Stromovce po průjezdu koně zůstala na cestě ležet hromada exkrementů. Policie bere úklid po těchto událostech v potaz.

„Úklid zajišťuje oddělení jízdní policie většinou vlastními silami, respektive speciálním vozidlem na sběr a úklid exkrementů. Jízdní policii v tomto ohledu pomáhají i některé městské části, které tento úklid realizují z vlastních prostředků,“ prozradila Andrea Zoulová.

U městské policie mají na odstraňování exkrementů také speciální postup. „Jeden kůň v hlídce je vybaven sedlovými brašnami, v nichž je igelitový sáček a lopatka se smetáčkem. V případě znečištění veřejného prostranství se hlídka zastaví. Jeden strážník sesedne, zatímco druhý strážník drží jeho koně. Strážník z povrchu uklidí exkrement do sáčku v sedlové brašně. Následně nasedne na koně a hlídka pokračuje v hlídkové službě,“ objasnila Irena Seifertová.

Jak brát koně v provozu?

Zákon chápe jezdce na koni nebo jiném zvířeti jako řidiče se všemi právy i povinnostmi. „Po silnici či místní komunikaci smí jet jezdec starší 15 let, dítě starší 12 let může jet jen v doprovodu osoby starší 15 let. Jezdci musí jet za sebou. Je-li vyznačena stezka pro jezdce na zvířatech, tuto musí použít. Jinak na silnici jezdí vpravo při okraji, případně na krajnici,“ vysvětlil redakci Blesk.cz Robert Vacek z Autoklubu České republiky.

V rámci silničního provozu pak v jednotlivých situacích platí stejná pravidla jako v případě průjezdu osobního auta. Kdo tedy jede zprava, má přednost, stejně tak účastník provozu na hlavní silnici.

„Při odbočování vlevo má přednost protijedoucí a je jedno, zda jde o vůz či jezdce na zvířeti. Řidiči motorových vozidel by při předjíždění a míjení jezdců na zvířatech měli dbát opatrnosti a ohleduplnosti. Zachovávat dostatečný odstup, nenajíždět na zvířata, nepoužívat klakson a podobně, aby nedošlo ke splašení zvířete,“ předal další užitečné rady odborník.

Pro jezdce na koni tedy platí shodná pravidla, přednosti a dopravní značky jako pro ostatní. „Jen nevíme – dostane jezdec pokutu, když po vzoru amerických kovbojů před nějakým ‚saloonem‘ uváže koně ke značce ‚zákaz stání‘?“ uzavřel s úsměvem Robert Vacek.

Fotogalerie
16 fotografií