Několik týdnů po smrti hasiče Jana Odermatta, který položil svůj život při hledání pohřešovaného dělníka při požáru ve Zvoli, je vyšetřování v plném proudu. Jednou z verzí, se kterou vyšetřovatelé pracují, je, že se nadýchal zplodin, kvůli kterým upadl do bezvědomí. V ohnivém víru jej ale kolegové nestihli dostatečně rychle najít.

Na těžkou práci hasičů upozornil i šéf pražských hasičů Roman Hlinovský pro server Lidovky.cz.

Každý požár je nebezpečný. Tady navíc hořela lakovna, kde jsou hořlavé látky a šíření ohně je tam rychlé. Byly tam i tlakové lahve a složité prostředí uvnitř haly, popisuje Hlinovský. Přes čtyřicet jednotek hasičů bojovalo s požárem den a půl, přičemž zemřel navíc jeden z dělníků. Právě toho se vydal Honza zachránit.

„O požáru jsme věděli, když jsme přijeli na místo, že je tam jedna popálená osoba, které se podařilo uniknout, a že jeden dělník chybí. Potom došlo ke zranění našeho hasiče a kluků, kteří se ho snažili dostat ven. Naštěstí nejsou popáleniny mých kolegů vážné,“ pokračuje šéf pražských hasičů. Jednou z možností, jak mohlo k tragédii dojít, je poškození dýchacího přístroje.   

„Z našeho vyšetřování zatím vyplývá, že neměl prázdný dýchací přístroj, takže mu vzduch nedošel. Opravdu zatím nemohu spekulovat, co se přesně stalo. Byla to však složitá situace. Je otázkou, jak se mohl nadýchat zplodin. Mohl působit nějaký mechanický vliv, masku si nějak poškodit. Nebo mohl upadnout... Nechci ale spekulovat, počkejme si na výsledky vyšetřování,“ říká dále.  

Výsledky se veřejnost dozví v následujících týdnech. Při požáru byla zraněna také žena, utrpěla popáleniny prvního stupně v obličeji a na horní končetině. Po ošetření byla přepravena do vinohradské nemocnice. Mohutný požár lakovny ve Zvoli se podařilo uhasit až po 36 hodinách, způsobil škodu za 100 milionů a zasahovalo u něj asi 40 hasičských jednotek.

Fotogalerie
37 fotografií