Národní galerie (NG) se opět otevřela po problémech s ostrahou pro veřejnost. Zájem návštěvníků o vstup do expozic galerie byl ráno obvyklý. „Otevíráme veřejnosti s podstatně větší pozorností, kterou budeme do budoucna věnovat návštěvnickým službám,“ řekl ředitel galerie Jiří Fajt, který se přišel na otevření podívat do Veletržního paláce.

V něm sídlí Sbírka moderního a současného umění. Aktuálně se v něm dokončuje instalace rozměrného díla pro galerii od Magdaleny Jetelové a také dílo čínského umělce Aj Wej-weje pro Velkou dvoranu.

„Finanční ztráty Národní galerie v Praze analyzuje, důležitější jsou pro galerii ovšem ztráty na dobrém jménu a kvalitě služeb pro návštěvníky a veřejnost. Že by se podobná situace mohla opakovat, považujeme za vyloučené,“ říká pro Blesk.cz mluvčí Národní galerie v Praze Tereza Ježková. 

Video
Video se připravuje ...

Národní galerie se znovu otevřela veřejnosti. Tadeáš Provazník

Ochranka na dobu určitou

ABAS IPS Management, která zajišťovala ostrahu Národní galerie od října, tvrdí, že jí galerie dluží peníze. Proti tvrzením Fajta, že při její ostraze byla poškozena vystavená díla, a ostraha měla fyzické konflikty s návštěvníky, se ohrazuje.

Chce se bránit právními kroky. Galerie naopak říká, že firma neplnila své závazky a veškerá její pochybení má zdokumentována. Pokud by firma nevypověděla smlouvu, byl Fajt připraven ji ukončit.

„Už před touto situací jsme měli v plánu zřídit organizační jednotku v rámci Národní galerie, která se bude výhradně věnovat návštěvnickým službám a jejich kvalitě,“ řekl dále Fajt.

Ostraha podá informace o dílech

„Dohodli jsme se s firmami, že kromě jejich vlastního proškolení tady bude odborné proškolení, aby jejich zaměstnanci věděli, co mají kolem sebe na zdech, aby sami mohli návštěvníkům dát základní informaci odborného charakteru,“ dodal.

Galerie v pondělí uzavřela novou smlouvu o ostraze svých šesti objektů i uměleckých děl se společnostmi G4S a Indus. Nová dohoda platí rok. Poté, co z výběrového řízení vzejde nový dodavatel bezpečnostních služeb, začne pro G4S a Indus běžet dvouměsíční výpovědní lhůta.

Fotogalerie
35 fotografií