Že si lidé z Hanspaulky nepřejí zásahy zvenčí do jejich oblasti, dali najevo během představení návrhu revitalizace Šárecké ulice. Velká většina ze 150 přítomných Pražanů naprosto nesouhlasila s prezentovanými návrhy. Kritika směřovala nejen na architekty z d-plus, ale také na magistrát, který s celým záměrem přišel.

„Kdo z lidí si tady vůbec něco takového přeje a kdo s tím přišel?“ ptali se obyvatelé Hanspaulky. Na odpověď, že pražský magistrát, následně reagovali smíchem a údivem. Po více jak dvouhodinové prezentaci tak ze školy na Hanspaulce odcházeli naštvaní rezidenti a zklamaní architekti. Už nyní je tak jasné, že návrh dozná velkých změn.

Problémem pro lidi byla podle jejich slov také „amatérská práce, která by se dala považovat za dobrou pouze v případě, že by ji zpracoval student“. Rezidenty nedokázal uklidnit ani Miroslav Čepa ze společnosti d-plus. „Mě by zajímalo, jestli jste tu vůbec byl, než jste začali tu práci vytvářet?“ ptal se například Jaroslav Novák. „Ano, a důkazem toho je, že tu stojím právě nyní,“ odpověděl Čepa.

Zúžení a nesmyslné návrhy

Kritika mířila výhradně na návrhy zúžení silnice na šířku přibližně 6,5 metru. Podle místních je silnice v tuto chvíli dostatečně široká na průjezd aut a její zúžení by bylo nebezpečné, nehledě na to, že část Šárecké by nebyla vhodná pro cyklisty a rezidenti by neměli kde parkovat.

Další nespokojené dotazy směřovaly na důvody, proč by některé ulice měly být zjednosměrněny. Rezidenti poukazovali na to, že na Hanspaulce je už tak velké množství jednosměrek a v případě nehody nebo havárie potrubí by museli lidé ulicemi ke svým domům komplikovaně projíždět.

Oprava ano, změny ne

Přesto se ale dokázali zástupci z řad architektů i radnice Prahy 6 shodnout na tom, že Šárecká ulice nutně potřebuje opravy. Jednou z nejdůležitějších věcí pro lidi je vyměnění kostek za nový asfalt, což by snížilo hlukovou zátěž. Požadují i další přechody či retardéry, které by řidiče zpomalily.

Celou studii tak nyní čeká přepracování. „Vyčkáme ještě na podněty od občanů, kteří se setkání nemohli zúčastnit, a pokusíme se je v maximální možné míře při plánované rekonstrukci zohlednit,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Fotogalerie
13 fotografií