Před druhým výročím smrti bývalého ruského vicepremiéra Borise Němcova předali petici s více než čtyřmi tisíci podpisy a výzvou k přejmenování náměstí Pod kaštany v Bubenči magistrátu její autoři. Náměstí by nově mělo nést jméno právě Borise Němcova.

Diplomatický otazník

Místopisná komise ale musí řešit i další otázky. Na adrese náměstí Pod kaštany 1 sídlí ruská ambasáda, což by podle ohlasů mohlo vyvolat diplomatický problém mezi Českou republikou a Ruskem. Velvyslanectví se však k petici zatím nevyjádřilo. S nápadem ale více než souhlasí radnice Prahy 6.

„Boris Němcov byl ztělesněním naděje toho, že Rusko se jednoho stane svobodnější zemí, než jakou byla a je za Putinovy éry,“ řekl před rokem k petici jeden z iniciátorů Petr Kutílek.

Politická rozhodnost

„Vedení radnice iniciativu pro přejmenování náměstí kvituje kladně. Rozhodující slovo má ovšem místopisná komise Rady hlavního města Prahy v čele s docentem Ledvinkou. Teprve komise může posléze návrh doporučit městské radě ke schválení,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí radnice Martin Churavý. Nyní je tedy vše na rozhodnutí pražského magistrátu.

„Jsem docela zvědavý, zda v sobě členové rady města naleznou dost politické rozhodnosti k podpoře této iniciativy,“ myslí si zástupce starosty Prahy Jan Lacina. 

Dlouhý proces schválení

„Rozhodnutí o přejmenování ulice však trvá řadu měsíců. „Podle zákona o obcích rozhoduje o názvech ulic a jiných veřejných prostranstvích obec, v případě Prahy její rada,“ říká mluvčí magistrátu Vít Hofman.

O změnu může přitom zažádat téměř kdokoli. „Podněty k pojmenování přicházejí od různých navrhovatelů, například od občanů, spolků, klubů nebo městských částí. Postup je takový, že návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části, po schválení jejím zastupitelstvem jsou postoupeny k posouzení místopisné komisi Rady města Prahy,“ popisuje dále Hofman.

„Omezení daná zákonem jsou pouze dvě (název nesmí být duplicitní, a pokud jde o pojmenování po nějaké osobnosti, nesmí se jednat o osobnost dosud žijící). Při posuzování nových pojmenování se rovněž přihlíží k tomu, aby nové názvy korespondovaly s již existujícími v dané lokalitě a aby měly logické opodstatnění,“ upřesňuje na závěr mluvčí. Zatím tedy není vůbec jisté, jak celá situace dopadne.  

V centru Moskvy se sešlo 15 tisíc lidí, uctili památku zavražděného Němcova.
Autor: ČTK

Výročí smrti

Datum odevzdání petice má své opodstatnění. Právě v pondělí uplynuly dva roky od smrti Borise Němcova. Bývalý ruský vicepremiér byl zastřelen nedaleko Kremlu. Proces s pěti Čečenci obžalovanými ze spáchání tohoto zločinu začal loni v říjnu. Tvrdili, že k přiznání byli přinuceni týráním. Strůjce vraždy zůstává neznámý.

Fotogalerie
52 fotografií