Před začátkem obřadu, který se konal ve čtvrtek 23. února od 10 hodin ve Strašnicích, se v Praze a Středočeském kraji na počest Honzy rozezněly sirény. Rozloučit se přijelo několik desítek kolegů, dorazil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), do přední řady usedla zdrcená manželka Kristína a dcera Stella. 

Smutečního slova se chopil šéf pražských hasičů Roman Hlinovský. „Honza byl pražský hasičem 24 let a celý svůj profesní život prožil v uniformě. Věděl, že dělá prospěšnou práci, kterou se my hasiči snažíme dělat bezpečným způsobem. Když máme na sobě naši moderní hasičskou výstroj, tak si mnohdy připadáme až nesmrtelní. Minulý týden se ale ukázalo, že to vždycky není pravda,“ řekl a připomenul, jak Jan zemřel. 

„Doma byl ten nejlepší táta, v práci zkušený hasič, skvělý kamarád. Byl a vždycky bude jeden z nás. Čest jeho památce,“ zakončil Hlinovský svůj dojemný proslov. Během pohřbu zazněly také Janovy oblíbené písně, jako například Měsíc od skupiny Mňága a Žďorp.

Ředitel pražských hasičů, Roman Hlinovský, zavzpomínal i na poslední, kdy se s Honzou setkal. „My máme takovou tradici, že na Štědrý den jezdí vedení sboru popřát svým kolegům ve službě. Teď naposledy Honza byl jeden z nich, tehdy jsem ho viděl naposledy. Byl to jeden z těch kluků, kteří se dají označit za veselé a obětavé. Prostě ideální hasič,“ řekl pro Blesk.cz.

Ke smrti Honzy se vyjádřil i ředitel hasičů Drahoslav Ryba: „Je to hrozná tragédie. Musím říci, že dneska jsme prožili všichni těžké chvíle. Hasiči jsou jedna velká rodina, když se něco takového stane, tak to prožívají všichni, jako by se to stalo jim,“ popsal.

Smrt ve službě

Ve Zvoli u Prahy začala hořet 14. února v noci lakovna. Sjeli se tam jak hasiči ze Středočeského kraje, tak hasiči z Prahy. Hasit na místo přijel s kolegy i pětačtyřicetiletý Jan Odermatt, který se při výkonu službu těžce zranil

„Muž ve vážném stavu potřeboval intenzivní lékařskou péči včetně připojení na umělou plicní ventilaci. Po ošetření na místě byl transportován do kladenské nemocnice,“ uvedla mluvčí ZZS Středočeského kraje Petra Effenbergerová. Hasič Jan v nemocnici o den později, a to 15. února odpoledne, zemřel. 

„Mohu potvrdit, že hasič, který zasahoval u požáru ve Zvoli, svým zraněním v nemocnici v 17:10 podlehl,“ uvedla tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Pavlína Adamcová.

Fotogalerie
25 fotografií