„V současné době záchranáři během vyšetření pacienta vše zdokumentovávají do předepsaného tiskopisu, nově se tak v roce 2018 dočkají toho, že veškeré údaje budou zaznamenávat do tabletů,“ popsal elektronickou zdravotnickou evidenci pacientů ředitel pražské záchranky Petr Kolouch. „Záznam pak během převozu mohou záchranáři aktualizovat a po ukončení výjezdu ho vytisknou a předají v nemocnici,“ dodal Kolouch.

Šéf pražských záchranářů na tiskové konferenci představil i další vize na následující období. Chce tak například až osm nových stanic, potřebovat bude asi o 90 zaměstnanců víc a ročně chce obměnit 15 sanitek. Nyní je pražských záchranářů 491, sídlí v 19 základnách a mají 65 sanitek.

U pacienta za 8 minut

„Navrhujeme, aby základen během pěti let přibylo šest a finálně jich bylo 25, možná 26,“ uvedl Kolouch. Zákon nařizuje sanitkám přijet k nehodě do 20 minut, v Praze je v případě ohrožení života tento čas v průměru pod osm minut.

Letos by měly být otevřeny dvě nové základny. Společně s hasiči budou záchranáři sídlit v Průběžné ulici ve Strašnicích a v Radotíně. Nově by mělo město od státu získat objekt v ulici 28. pluku ve Vršovicích. „Máme novou nájemní smlouvu, která umožní opravy. V dohledné době by také mělo dojít k převodu,“ dodal Kolouch. Novou základnu do budoucna chystá i v Suchdole.

Více záchranářů, nové sanitky

Počet zaměstnanců by měl v příštích letech růst, podle Koloucha optimálně na 585 lidí. Kolik bude takové navýšení stát, zatím není jasné, záležet bude na schváleném rozpočtu hlavního města. „Na jednoho záchranáře potřebujeme zhruba 700 000 korun ročně, se vzděláváním a dalšími školeními asi milion,“ dodal Kolouch.

Záchranáři žádají hlavní město o nové sanitky. Chtějí vypsat zakázku na dodání 15 vozů letos a dalších 15 příští rok. Věk sanitek, do kdy se vyplatí vozidla opravovat, je šest let a asi 300 000 najetých kilometrů, dodal Kolouch.

Záchranáři potřebují také nové administrativní sídlo, pronajatý objekt v Korunní ulici kapacitně nestačí. Původně měla nová budova stát v Troji u výjezdu z tunelu Blanka, s tím však městská část nesouhlasila. Nyní se jedná o využití objektu, který začala Praha 8 stavět jako nové sídlo radnice, z čehož ale po změně politické garnitury sešlo.