Mami, já chci poníka!“ Tuto větu zná řada rodičů. Pokud vám vaše děti nedají s touto prosbou pokoj, můžete jim částečně jejich sen splnit. V Praze existuje hned několik škol, které na těchto zvířatech učí jezdit. Jednou z prvních je Pony škola na Císařském ostrově.

Pony školu jsem založila před devíti lety. Sama jsem už od malička jezdila na koních a dříve v Praze žádná podobná jízdárna s poníky nebyla. A tak jsem skloubila mé dvě lásky – koně a děti,“ zavzpomínala pro Blesk.cz zakladatelka školy Monika.

Pokud navštívíte Císařský ostrov, můžete si pohladit šest poníků různých plemen. Pro menší děti je na ježdění určena třeba kobyla rasy velšský pony Sendinka, větší děti si pak mohou zajezdit na českých sportovních ponících. Také dospělí se mohou projet, a to na jednom z největších koní, který se v jízdárně nachází.

Děti mohou na ponících i závodit

Do Pony školy dochází celkem 60 dětí. „Někteří jezdí třeba třikrát týdně, jiní jednou. Samozřejmě čím víc děti jezdí, tím je to lepší, obzvlášť pokud by jednoho dne chtěly závodit. Je to ale finančně náročný koníček,“ uvedla Monika Zamrazilová.

„Chodím sem jezdit už asi dva roky a hrozně mě to baví. Až budu větší, tak bych určitě chtěla i závodit,“ popsala osmiletá Rozárka.

Osmiletá Rozárka by chtěla jednou na koních i závodit.
Autor: Michaela Lišková

Děti se kromě jízdy na koních učí o zvířata také pečovat. Musí je umět postrojit, vyhřebelcovat nebo jim vyčistit kopýtka. Péči o koně zvládá dokonce už i osmiletá Rozárka na jedničku. Nebojí se vzít si velkou koňskou nohu do ruky, s čímž by mělo mnoho dospělých třeba problém.

Jedna lekce trvá 60 minut s tím, že děti buď jezdí v kruhovém výběhu, nebo zamíří do Stromovky. Osedlávají různé poníky, aby si zvykly na to, že má každý kůň svůj styl. „Já mám ze všech poníků nejradši Sendinku. Vím, že by mě třeba nikdy nekousla,“ řekla Rozárka hladící poníka po zádech.

Pokud jsou některé děti šikovné, mohou se účastnit i závodů, na které je Pony škola připraví. „Samozřejmě je to všechno opravdu drahá záležitost. Pokud mají ale děti zájem, připravujeme je na zkoušky základního výcviku a následně už je to na rodičích, jestli budou dál jezdit na závody,“ vysvětlila zakladatelka Pony školy.

Ježdění na koni navíc děti vede k disciplíně. „Naučí se zabojovat a prosadit se, učí se starat o zvíře a být empatické. Naučí se vyrovnat se zklamáním, když zrovna neuspějí, a také to, že stát se dobrým jezdcem trvá hodiny a hodiny,“ uvedla Monika.

Pony školu založila Monika před 9 lety. Skloubila své dvě lásky – koně a děti.
Autor: Michaela Lišková

Zároveň si někteří rodiči neuvědomují, co všechno jízda na ponících obnáší. „Nechápu, když se mě rodiče zeptají, jestli nemůže jejich dítě spadnout. Samozřejmě že může. To k tomu patří. To je, jako kdyby chtěli rodiče naučit dítě lyžovat, ale báli by se, že se mu něco stane,“ popsala s úsměvem Monika.

Poníkovi čouhal ze zadku pytlík

S poníky někdy zažijí i veselé situace. „Jeden náš kůň, který už bohužel nežije, vyžíral jednou pytel s odpadky, který tu zbyl po dětech. Jelikož si koně neumí rozbalit jídlo z obalu, sežral asi něco i s pytlíkem. Přišla jsem po víkendu a čouhal mu ze zadku právě kus pytlíku. Nemohla jsem mu to vytáhnout, protože se to nesmí. Mohli byste vytáhnout i kus střeva a koni ublížit,“ upozornila zakladatelka Pony školy.

„Tak tady s tím chodil asi tři dny, všechny děti se mohly potrhat smíchy. Ale naštěstí to normálně vyloučil a vše bylo v pořádku,“ uzavřela.

Na ponících si kromě Pony školy na Císařském ostrově můžete zajezdit i v Ráji poníků v Hloubětíně nebo třeba v Jezdecké pony škole kousek za Zličínem v Pticích.

Podívejte se, jak to v Pony škole vypadá:

Fotogalerie
23 fotografií