Nejvyšší oběť pro záchranu druhých obětoval při své práci Jan Odermatt. Ten zemřel po zranění, která utrpěl při požáru lakovny ve Zvoli u Prahy. Během pátečního rána jej uctilo minutou ticha 13 hasičských sborů po celé republice a také nespočet lidí.

Generální ředitel hasičů poděkoval ve zveřejněném dopise za vlnu solidarity, která se zvedla po tragickém úmrtí pražského hasiče.

„Na co se připravit nedá a co je v naší práci nejtěžší, je, pokud zemře kolega hasič při výkonu svého povolání. Každý hasič při nástupu do funkce slavnostně slibuje, že bude chránit životy, zdraví a majetek, a to i s nasazením vlastního života. Každý hasič toto slibuje dobrovolně s plným vědomím toho, že svůj život zasvěcuje pomoci druhým,“ popsal generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba. 

„Bohužel, i tak zkušený hasič, jakým byl s 24 lety praxe Jan Odermatt, zaplatil za svoji odvahu životem. Jsem přesvědčen, že se nám podaří objasnit okolnosti tragické události,“ dodává Ryba.

Olomouc truchlí dvojnásobně

Minutou ticha ocenili svého kolegu i v Olomouci. Přitom pouhý den před smrtí Honzy vzpomínali na jiného svého mrtvého kolegu, který zemřel před pěti lety. „Tato událost nás všechny hasiče v Olomouckém kraji zasáhla o to víc, protože právě 14. února jsme si připomněli páté výročí úmrtí našeho kolegy, Rostislava Zlámala z požární stanice Šternberk, který zemřel také při výkonu služby, “ říká Vladimíra Hacsiková, mluvčí hasičů Olomouckého kraje.

Zatím není jisté, jak se tragédie stala. Jednou z verzí, se kterou hasiči pracují, je, že Honza v hustém dýmu při obrovském požáru ztratil orientaci a nadýchal se zplodin. „I přes okamžitě poskytnutou předlékařskou pomoc na místě zásahu a následnou hospitalizaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení kladenské nemocnice v 17:10 vážnému zranění podlehl,“ informovala Blesk.cz mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Při požáru byla kromě něj zraněna také žena, utrpěla popáleniny prvního stupně v obličeji a na horní končetině. Po ošetření byla přepravena do vinohradské nemocnice. Na místě se během zásahu také pohřešoval jeden ze zaměstnanců, toho pak hasiči našli v požářišti mrtvého. Mohutný požár se podařilo uhasit až po 36 hodinách, způsobil škodu za 100 milionů a zasahovalo u něj asi 40 hasičských jednotek.

Fotogalerie
20 fotografií