Celý život riskoval život pro záchranu druhých. Obětavý hrdina Jan Odermatt však po těžkém zásahu požáru lakovny ve Zvoli skončil v kritickém stavu. Následkům svých zranění den poté, ve středu 15. února, podlehl v kladenské nemocnici. Pro rodinu a kamarády to byla zdrcující zpráva. Podporu jim ale vyjadřují tisíce lidé po celé republice.

„I přes okamžitě poskytnutou předlékařskou pomoc na místě zásahu a následnou hospitalizaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení kladenské nemocnice, v 17:10 vážnému zranění podlehl,“ informovala Blesk.cz v úterý mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

O to smutnější celá zpráva je, že zemřel pouhých několik dní po svých narozeninách. Hasičem chtěl přitom být už od mládí a ke sboru nastoupil už ve 21 letech.

„Jan Odermatt nastoupil k pražskému sboru 13. 12. 1993 jako hasič. Celou dobu sloužil na hasičské stanici Radotín ve směně B. Po absolvování specializačních kurzů se stal technikem chemické služby. Byl zkušeným hasičem, pracoval samostatně, ale zároveň uměl podpořit týmovou práci celé jednotky,“ stojí v tiskové zprávě webových stránkách Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy.

„Jan Odermatt byl skvělý kolega a kamarád. Pro pražské hasiče je jeho odchod bolestnou ztrátou. Čest jeho památce,“ dodávají hasiči na webu nakonec.

Při požáru byla kromě něj zraněna také žena, utrpěla popáleniny prvního stupně v obličeji a na horní končetině. Po ošetření byla přepravena do vinohradské nemocnice. Na místě se během zásahu také pohřešoval jeden ze zaměstnanců, toho pak hasiči našli v požářišti mrtvého. Mohutný požár se podařilo uhasit až po 36 hodinách, způsobil škodu za 100 milionů a zasahovalo u něj asi 40 hasičských jednotek.

Fotogalerie
13 fotografií