Zima sice po dlouhých týdnech ukázala svou přívětivější tvář, ochlazení se však může kdykoliv znovu vrátit. Dlouhé týdny trvající mrazy navíc zapříčinily, že silničáři museli reagovat a ošetřit povrchy vozovek adekvátním posypem, který zejména v hustém městském provozu může autům výrazně škodit.

Přestože mytí aut mají lidé logicky spojené hlavně s nástupem jara a během zimních měsíců mnohdy očišťování vozu neřeší, měli by si majitelé dávat podle odborníka pozor na skryté vlivy, které mají chemické ošetření silnic a posypová sůl na svědomí.

Sůl a nečistoty dají autu zabrat

Podle informací dopravního experta se právě taková opatření používají hlavně v aglomeracích, tedy v Praze a dalších velkých městech republiky. „Prach a další nečistoty z komunikací spolu se solí jsou agresivními silami, které napadají nejen karoserii vozidla, ale i jeho skryté nosné části,“ prozradil redakci Blesk.cz dopravní expert Robert Vacek z Autoklubu České republiky.

Silniční povrch v zimě po oblevě nanáší zespodu na auto škodlivé látky.
Autor: Jitka Stefanidesová

Majitelé moderních aut přitom mnohdy nepoužívají ochranné nástřiky pro ošetření dutin a spodku svého vozu. „Sůl, prach a vlhko jsou přitom ideálním prostředím pro rezivění nosných dílů, karoserie i části elektroinstalace. I malá vrstvička soli a prachu na voze v zimě dokáže absorbovat a udržet vlhkost, která pro korozivní proces poskytuje dobré podmínky,“ varoval odborník.

Problémy hrozí i uvnitř vozu

Sůl ovšem dokáže napáchat neplechu také uvnitř vašeho auta. Roztátý sníh společně s posypovým materiálem umí přinejmenším poškodit čalounění sedaček. „Problém může nastat pro interiér jako takový nebo elektrické kabely a spoje. Včas proto vylijte roztátý sníh z gumových autokoberečků,“ poradil čtenářům Robert Vacek.

Nezdráhejte se v zimních měsících jezdit do automyčky, má to smysl. Čas od času podle odborníka není na škodu investovat do programů s nanesením ochranného vosku. „Zaparkujete-li auto po odjezdu z myčky jen po krátké jízdě, osušte třeba starým tričkem těsnění dveří alespoň u řidiče, aby vám noční mráz „nezamkl“ dveře tak, že budete muset lézt do vozu třeba kufrem. Ideální je ještě těsnění ošetřit silikonem,“ uvedl další praktickou radu expert.

Pozor na mytí svépomocí

Řada kutilů, samouků a milovníků svých vozů si ráda o víkendu auto umyje sama před svým domem. Autoklub České republiky ale varuje, že musíte dávat pozor, kde takové úkony provádíte.

Pozor na mytí svépomocí, můžete porušovat zákon.
Autor: Alexandr Malachovský

„Vodní zákon totiž přímo zakazuje mytí motorových vozidel, jestliže by mohlo dojít k ohrožení jakosti vod. A tím, že i při běžném mytí odstraňujeme z vozidla často stopy asfaltu, olejů a jiných nečistot, majících původ v ropných látkách, naplnili bychom již zákaz daný zákonem,“ upozornil na závěr Robert Vacek.