Na celkem osmi místech v Praze se od loňského května objevily nové venkovní stoly a židle, na kterých si lidé mohou během pohybu po metropoli odpočinout. Institut plánování a rozvoje podrobil tyto lokality pozorování.

Od května do října loňského roku se na těchto místech posadilo celkem 220 tisíc lidí, kteří na tomto veřejném prostoru strávili zhruba 57 tisíc hodin. Jednotlivci na židlích vydrží v průměru 15 minut.

Doba posezení záleží na místě, kde se stolky a židle nacházejí. Na Malostranském náměstí, kde je vyšší pohyb lidí, zůstanou lidé asi 14 minut. Na smíchovské náplavce, která je naopak klidnější lokalitou, si kolemjdoucí odpočinou v průměru 24 minut.

Malostranské náměstí je místem, kde obyvatelé a návštěvníci metropole stolky a židle využívají nejčastěji, IPR tu zaznamenal celkem 130 tisíc lidí. Na piazzettě Národního divadla se zastavilo 32 000 sedících a na Letné jich bylo 27 500.

„Pozorování probíhala v pracovní dny dopoledne, v poledne, odpoledne a večer. Dále o víkendu v poledne a odpoledne, v některých lokalitách opakovaně,“ uvedl tiskový mluvčí IPR Marek Vácha.

„Pilotní provoz dopadl nad očekávání dobře a další místa s židlemi a stolky budou přibývat. Skvěle se osvědčily a město se nám díky nim podařilo oživit. Je to skvělá ukázka toho, že zlepšovat život v Praze se dá i jinak než s projekty za desítky milionů korun,“ vyjádřila se k tématu pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Fotogalerie
13 fotografií