Jedna trasa byla dokonce maratonská o 42 kilometrech. Tu zdolalo šest současných vězňů a jeden propuštěný.

Do projektu se letos zapojilo 20 z 35 českých věznic. Motto běhu se žlutou stužkou znělo »uteč předsudkům«. Právě předsudky kladou podle odborníků propuštěným vězňům překážky na jejich cestě k poctivému životu – zvlášť pokud se nenajdou zaměstnavatelé, kteří jim dají příležitost.

Lidé opouštějící vězení si trest odpykali a teď jsou zase na startovní čáře. Dát jim šanci na práci a nový začátek pro ně znamená často jedinou možnost, jak začít znovu,“ uvedla ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková.

Drogově závislí i násilníci

Mezi běžkyněmi závodila také odsouzená Marie, která se do vězení dostala jako závislá na drogách. „Jsem za to ráda, zachránilo mi to život,“ řekla ke svému uvěznění.

Mariina vrstevnice Sandra, která se loni zapojila do štafety ještě jako vězeňkyně, se letos přidala už jako propuštěná. S běháním pokračuje i po odchodu z vězení. „Mohla jsem najednou běžet, kam chci, kdy chci a s kým chci. Člověk při běhu pocítí svobodu,“ uvedla k tomu, proč u sportu zůstala.

Závodu se účastnil i Milan, který si v minulosti odpykal trest za násilnou trestnou činnost a nyní se živí jako operátor. Zatímco loni běžel desetikilometrový úsek štafety, letos si troufne na maraton a také na extrémní závod Krakonošova stovka. 

Podívejte se, jak to ve Stromovce vypadalo:

Fotogalerie
4 fotografie