Nápad postavit veřejnou šatní skříň na frekventované místo k Národnímu divadlu se zrodil v hlavě Pragulicu – organizace, díky které si mohou lidé bez domova přivydělat jako průvodci metropolí. Celá myšlenka vznikla teprve před pouhými dvěma týdny.

„Snažili jsme se vybrat místo, které bude veřejnosti dobře dostupné, viditelné a zastřešené. Kontaktovali jsme několik míst, ale nakonec se k umístění kladně vyjádřilo Národní divadlo,“ těšila se Tereza Jurečková z Pragulicu.

Oblečení i spacák

Právě do organizace lidé hojně nosí oblečení, ovšem řada lidí bez domova se kontaktu zdráhá, takže se potřebné oblečení kupí a nedostane se k cílovému člověku. „Jsem rád, že si takto mohu sám vybrat věci naprosto kdykoliv, aniž by mi někdo něco nutil a měl potřebu se se mnou vybavovat,“ vysvětloval bezdomovec Karel, na kterého jsme u Národního divadla narazili.

Lidé bez domova tak uvítají mikiny, kabáty, boty nebo rukavice. Samozřejmě jim přijde vhod i nějaká deka nebo spacák. Autoři skříně však upozorňují, že ač se hygienické potřeby neztratí, skříň je určena pro ošacení.

Podívejte se, jak skříň vypadá:

Fotogalerie
7 fotografií