Pokud hledáte rádi knižní poklady v antikvariátech a máte rádi poněkud jiný styl kultury, Dům uměleckého průmyslu by pro vás mohl být tím pravým místem. I na dnešní dobu dobře architektonicky řešený kinosál v centru Prahy po třiceti letech v prachu znovu ožívá. Zašlou slávu se tu snaží obnovit dvojice jednatelů spolku DUP36 Tomáš Studeník a Jakub Cortés.

Nákup knih za pět korun

Prostor prozatím funguje přes týden jako antikvariát v klidném prostředí, které byste v centru metropole hledali jen těžko.

„Toto místo je alternativou ke všemu, pro všechny. Projekt DUP36 má inspirovat, bořit a tvořit. Mimo pořádání různých akcí se v prostoru prodávají také knihy – kterékoli tu najdete jen za pět korun, nebo retro nábytek a navštívit můžete i mnoho kulturních akcí ve spíše alternativním stylu,“ popisují jednatelé. Retro styl se k domu hodí hlavně kvůli jeho zajímavé historii.

Budovu navrhl architekt Oldřich Starý a dokončena byla roku 1936. Mezi nejvíce zajímavá řešení budovy patří mobilní skleněná střecha nad atriem a sklepní kinosál, za který by se nemuselo stydět kdejaké pražské divadlo. Dům měl původně sloužit pro podporu průmyslového designu, výtvarníků, designérů, družstev a drobných podnikatelů.

Po nástupu komunistů k moci v roce 1948 byla poté budova sloučena s Ústředím lidové a umělecké výroby, které se zaměřovalo na ochranu a rozvoj lidové umělecké tvorby. S končícím komunismem v Československé socialistické republice však začal dům chátrat a na dlouhou dobu do zapomnění jej odsoudila následná privatizace v devadesátých letech.

Jen kultura a odpočinek

Měnit zničené sklepy a polorozbořené útroby Domu uměleckého průmyslu k lepšímu se však daří od září minulého roku. V tu dobu zde vznikl právě antikvariát, kde se nachází tisíce a tisíce knih. Klidné místo využívá hlavně starší generace.

Historická podoba Domu uměleckého průmyslu
Autor: DUP36

Na místo ale také míří mnoho studentů, kteří zde najdou klid a příjemné prostředí. „My jsme sem šly po přednášce, je to tu klidné a dobře si tu popovídáme. A také tu můžeme být jak dlouho chceme,“ říká redaktorovi Blesk.cz jedna ze studentek vysoké školy sedící v rohu sálu s kamarádkou.

Nejde však jen o prodej knih, ale hlavně o využití prostoru pro kulturní akce. Ve večerních hodinách tu probíhá podle zájmu kulturně umělecký program, kam chodí i stovky lidí, jako například na FuckUp Nights. Prostor si však může pronajmout téměř každý, kdo chce. Zatím však ale dům nemá jistou budoucnost.

„Chceme, aby tu byl multifunkční prostor, kdy by se dole v sále konaly kulturní akce a zároveň by budova sloužila jako administrativní a prezentační centrum drobného průmyslu jako v minulosti,“ doplňují partneři. Studeník a Cortés však mají pronajatou místnost pouze na dva roky, a tak není jisté, co tu bude do budoucna. To už záleží na samotném majiteli.

Fotogalerie
39 fotografií