Smogovou situaci odvolali meteorologové krátce před 15. hodinou. Vyhlásili ji ve čtvrtek časně ráno.

Magistrát vyzýval k omezení používání aut. „Magistrát žádá řidiče, aby pokud možno omezili jízdu automobilem a k dopravě využili přednostně městskou či meziměstskou dopravu. Stav ovzduší sledujeme a průběžně vyhodnocujeme,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman v pátek ráno. Největším znečišťovatelem ovzduší v Praze je právě doprava.

O víkendu by mělo o smogu jednat vedení města. „V neděli se spojí náměstek primátorky Petr Dolínek a radní Jana Plamínková s operačním střediskem a ČHMÚ, aby vyhodnotili aktuální stav a vývoj do dalšího týdne,“ dodal Hofman.

Nejlíp bylo v Karlíně, nejhůř ve Vršovicích

Podle portálu ČHMÚ byla v pátek po 14. hodině nejhorší situace na měřicí stanici ve Vršovicích, kde meteorologové označili kvalitu ovzduší pátým stupněm ze šesti, tedy jako špatnou. Čtyřkou, tedy jako vyhovující, označili stav na Smíchově a v Kobylisích. Trojkou, tedy uspokojivě, pak v Legerově, Riegrových sadech a Vysočanech. Nejlepší známku, tedy dvojku, dostaly Karlín a Stodůlky.

Praha kvůli smogu zřídila na svém portálu Praha.eu zvláštní sekci ke smogové situaci, ve které uvádí všechny dostupné informace.

Jak se chovat během smogu?

Při smogové situaci doporučují odborníci zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení se týká zejména osob s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starších lidí a malých dětí.

Před dvěma týdny vedení města zvažovalo zavedení MHD zdarma, nakonec od toho upustilo. Tentokrát o tomto opatření nejednalo.

Podívejte se fotky Prahy během smogu:

Fotogalerie
29 fotografií