Radní pokračují v odvolání ředitelů. Nedávno například na základě jejich rozhodnutí skončil šéf Institutu plánování a rozvoje (IPR) Petr Hlaváček nebo Oldřich Vacek, který vedl botanickou zahradu.

Daniel Hodek už v pondělí naznačil, že šéf hřbitovů skončí. Uvedl, že nálezy auditorů ohledně hřbitovů jsou natolik vážné, že materiál nemůže zasunout do šuplíku a nechat ležet.

Já neumím zpochybňovat auditorskou zprávu tak renomované společnosti. Po veškerých diskuzích to budu muset předložit k projednání,“ sdělil v pondělí radní.

„Výsledkem jejich zjištění bylo systémové pochybení v souvislosti s nehospodárným nakládáním svěřeného majetku, nedodržování povinností při zadávání veřejných zakázek, střet zájmů při vyřazování majetku, nedostatečná kontrola množství likvidovaných odpadů, netransparentní výběr nájemců a stanovení ceny nájmu,“ uvedl radní Hodek v tiskové zprávě.

Podle něho výsledek auditu potvrdil i následný právní rozbor. Červeného nahradí ve funkci 1. února dosavadní vedoucí technického úseku hřbitovů Karel Kobliha.

Červený: Jedna městská firma okrádá druhou

Odvolaný ředitel ale pochybení odmítá. „Udělal jsem si zřejmě řadu nepřátel, když jsem chtěl organizaci ušetřit peníze. Jde třeba o zakázku na likvidaci odpadu, některé stavební zakázky, ale i moji snahu rozbít takzvaný kamenický gang. Ten ke svým obchodům využíval zaměstnance hřbitovů,“ tvrdí Červený.

V případě svozu odpadu si podle něj městem částečně vlastněné Pražské služby účtovaly asi o 30 procent odpadu víc, než kolik hřbitovy skutečně vyprodukovaly. „Jedna městská firma tak okrádala druhou,“ vysvětlil. Pražské služby odpad svážely za deset až 11 milionů korun ročně, noví dodavatelé za asi tři miliony.

Kolínská: Ředitel měl oceněníhodné výsledky

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ) tvrdí, že Trojkoalice nebyla o plánovaném kroku informována a neměla čas se s auditem seznámit. „Co se týká hospodaření, měl ředitel výsledky, které by město mělo ocenit. Důvody odvolání nám doteď nejsou zřejmé,“ uvedla.

Červeného se zastala i opoziční TOP 09. „Současná rada vybíjí ředitele městských institucí jako hejna hus při ptačí chřipce. Zdravá - nezdravá, všechno jedno,“ řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

„Zdá se, že rada je bez ohledu na potřeby města vedena jedinou snahou - obsadit ředitelská místa svými lidmi. Zejména se v tomto ohledu činí radní za sociální demokracii,“ doplnil.

Zavedl adopce hrobů i virtuální prohlídku

Správa pražských hřbitovů se stará o více než 200 tisíc hrobů na 29 hřbitovech v metropoli. Červený ve funkci mimo jiné zavedl projekt adopce významných hrobů. Zasloužil se o digitalizaci hřbitovů. Na webu je k dispozici virtuální prohlídka hřbitova na Vyšehradě.

Pod jeho vedením byla vypsána architektonická soutěž na dostavbu hřbitova v Hostivaři a opravil se i Malostranský hřbitov.

Podívejte se na fotky z pražských hřbitovů:

Fotogalerie
36 fotografií