Jenny je lovecké plemeno psa – štýrský brakýř, tudíž je na divoká prasata zvyklá a drží si odstup. Úkolem brakýře je prase najít, štěkotem hlásit a vyhnat na střelce.

„Kanec ji napadl při kontrole lesnického úseku, když nebyla na vodítku. Bohužel se může stát, že je prase dost agresivní a napadne psa či člověka,“ vysvětlila majitelka Jenny Alena.

V době napadení ale Jenny aktivně nepomáhala při lovu, pouze šmejdila ve křoví, když byla na cestě z jednoho lesního oddělení do druhého.

„Když ji prase napadlo, ihned jsme ji odvezli k panu veterináři Havelkovi. Cesta trvala asi půl hodiny. Po prvotním vyšetření a akutním ošetření ji doktor stabilizoval, intuboval a připojil na monitor,“ uvedla Alena.

Veterinář musel fenku převézt do Prahy

Veterinář Miloš Havelka ale konstatoval, že zranění není tak lehké, jak si původně myslel. „Zjistili jsme, že na našem pracovišti nejsme schopni toto zranění uspokojivě vyřešit, proto jsme Jenny ihned stabilizovanou odvezli do Prahy do Vetcentra,“ sdělil Blesk.cz veterinář.

Štýrského brakýře Jenny napadl v lese divočák.
Autor: paní Alena

Fenka by bez včasného zákroku veterinářů možná nepřežila. „Chtěla bych vyzdvihnout jak Vetcentrum, tak i pana doktora Havelku z Vemap, protože se ochotně nabídnul, že Jenny odveze do Prahy. Měla protrženou bránici a pneumotorax. Kdyby ji včas neoperovali, tak by to zřejmě špatně dopadlo,“ uvedla majitelka štýrského brakýře.

Operace trvala celkem tři hodiny, Jenny musela dostat i transfuzi krve. Její stav se ale po zákroku zlepšil a po třech dnech hospitalizace byla puštěna do domácí péče. „Po týdnu už dělá, jako by žádná operace nebyla, ale samozřejmě ji držíme co nejvíce v klidu,“ oznámila Alena.

Nejde o první případ, kdy psa napadlo divoké prase, děje se tak dokonce i nedaleko Prahy, například na sídlišti Černý Most. „Jsou opravdu přemnožená. Stav černé zvěře by se měl řešit komplexně, třeba i vypsat na omezenou dobu zvýšené odměny za odstřel,“ navrhuje panička.

Alena teď pro svého loveckého psa objednává speciální ochrannou vestu z materiálu kevlar, která se šije přímo na míru psa. Vestu prase svými zuby neprořeže. Jelikož se Jenny s těmito lesními tvory setkává pravidelně, takový obleček určitě užije.

Podívejte se, jak Jenny vypadala po napadení a jak se jí daří po operaci:

Fotogalerie
13 fotografií