Nemocnice, která se specializuje na transplantace, se o poruše dozvěděla kolem pátečního poledne a ihned zastavila příjem pacientů. V té době bylo v zařízení kolem dvou stovek nemocných.

Pacienti, kteří byli v dobrém stavu, byli z nemocnice propuštěni, část byla předána do spádových nemocnic. Ředitel doufá, že situace se nezhorší a že nebude potřeba zahájit nucenou evakuaci.

„V tuto chvíli je situace zvládnutá do té míry, že můžeme zahájit řízenou evakuaci, i když mimořádná není vyloučena. Pokud dojde k úplnému přerušení dodávky tepla, máme na evakuaci šest až osm hodin, na což jsme připraveni,“ uvedl Herman.

Do Motola, na Homolku i na Bulovku

Do ostatních pražských nemocnic bude nutné přesunout asi stovku pacientů. Převezeni budou i s personálem do nemocnic v Motole, na Homolku a Bulovku.

„Budou převezeni v pondělí v osm ráno spolu s personálem a dokumentací,“ řekl ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který kvůli havárii svolal krizový štáb ministerstva. Převoz bude mít na starosti firma Meditrans, kterou bude podle Ludvíka koordinovat pražská záchranná služba.

Nejtěžší pacienti, kteří jsou například po náročné operaci, leží na oddělení ARO či jednotce intenzivní péče a kterých je asi 30, v IKEM zůstanou. Po odpojení přívodu tepla budou prostory s těmito pacienty vytápěny přenosnými topidly. Stravu bude do IKEM dodávat nemocnice v Motole, kterou Ludvík do svého nástupu na ministerstvo vedl.

Na místě je bagr

Porucha nastala podle Hermana na potrubí s horkou vodou, které je v hloubce zhruba 4,5 metru. Potrubí se nachází v kolektoru. Na místě je nyní bagr, který se snaží k potrubí dostat. Až se pacienti v pondělí převezou, oprava bude trvat 12 až 48 hodin. Ve čtvrtek by se pacienti mohli vrátit.

Dodavatelem tepla pro IKEM je Pražská teplárenská, podle jejího šéfa prodeje tepla Pavla Maďara je místo havárie na sekundárních rozvodech patřících nemocnici. „Pražská teplárenská je připravena poskytnout IKEM veškerou nutnou součinnost při odstraňování této situace, jejíž řešení je plně v odpovědnosti nemocnice IKEM,“ sdělil Maďar.

Podívejte se, jak lékaři v IKEM provedli unikátní operaci – transplantaci dělohy:

Fotogalerie
14 fotografií