Dům z roku 1401 se nachází na místě původního románského objektu a obsahuje historický sklep z 12. století. Postupem času na místě proběhlo – tak jako ve většině takových budov – několik přestaveb.

„Kdysi tam bývalo řeznictví a odpovídají tomu i sklepy. Jsou velké s odtokovými kanálky pro lepší zpracování masa. Jde o velký gotický sklep. Dům získával postupně na prestiži a dokazuje to i seznam jeho nájemníků. Ze začátku v něm bydleli řemeslníci a postupně od 16. století v něm začínali bydlet vyšší úředníci,“ odhalil kus zajímavé historie budovy archeolog Petr Starec z Muzea hlavního města Prahy.

Poslední stavební úpravy se ovšem v budově udály v divokých 90. letech minulého století. Ve vnitrobloku se proto nachází jakýsi průchozí tubus, který v minulosti sloužil pro potřeby provozu banky, která v budově působila.

Spojovací trakt, který jako by na místě zůstal po natáčení některého z pokračování sci-fi ságy o Vetřelcích, vypadá na první pohled zcela odlišně než zbytek historické budovy.

Sklepení z dvanáctého století nenavštíví člověk každý den.
Autor: Radomír Kočí, Re/max

Co na to odborníci?

„Realizace rekonstrukce domu U Červené lišky pro sídlo Komerční banky z počátku 90. let je příkladem nevhodného umístění takové administrativní funkce do barokního domu. Částečně to bylo způsobeno tím, že v počátku 90. let byl v Praze nedostatek kvalitních administrativních objektů, kam by se takový provoz banky umisťoval lépe,“ vyjádřil se pro Blesk.cz k architektonické podobě vnitrobloku budovy pražský architekt Vít Máslo.

Stavební úprava dvora z 90. let minulého století působí kontroverzně.
Autor: Radomír Kočí, Re/max

„Aby bylo možné skloubit provozní nároky administrativního provozu s barokním půdorysem domu, bylo nutné vymyslet takováto absurdní řešení,“ dodal odborník.

„Je to jakési memento své doby. Moje reakce by se dala víceméně shrnout slovy ‚tak se stalo‘. Nejsem zcela ponořen do problému, jestliže se však tato stavební úprava týká pouze dvoru, nejde o nic příliš strašného. Zásah je to samozřejmě dost radikální,“ řekl redakci Blesk.cz designér Maxim Velčovský.

Co s budovou bude, není jisté

Nový majitel, developerská společnost CCP, zaplatil za historickou budovu kolem 500 milionů korun. Jde o rekordní sumu, takováto stavba se mezi odborníky označuje jako trofejní. Vlastník domu prozradil, že ho do budoucna plánuje zpřístupnit veřejnosti. Co konkrétně se za zdmi domu U Červené lišky objeví, zatím ale nerozhodl.

Interiér domu U Červené lišky dýchá historií.
Autor: Radomír Kočí, Re/max

„V tuto chvíli nemáme žádné další informace. Budova bude veřejně přístupná, majitelé ale zatím nemají konkrétní plán. Veškeré transakce a úkony související s prodejem stavby byly dokončené na konci roku 2016,“ informovala Markéta Baráková za společnost PR Lounge, která CCP zastupuje.

Developer se chystá do budovy investovat další stovky milionů korun v rámci rekonstrukce.

Podívejte se na kontroverzní úpravu dvora i krásné interiéry domu:

Fotogalerie
11 fotografií