Rekonstrukce Historické budovy Národního muzea je podle generálního ředitele Michala Lukeše „v poločase“. Zhotovitel rekonstrukce si stavbu převzal na jaře roku 2015, kompletně hotovo má být v roce 2020.

Už příští rok se ale návštěvníci mohou těšit na návrat do majestátné budovy po vůbec první kompletní rekonstrukci této národní památky. Přesně 100 let od založení samostatného Československa se brány muzea částečně otevřou díky speciální výstavě, která se bude věnovat oběma v současnosti samostatně existujícím národům Čechů a Slováků.

Muzeum se „rozzáří“

Po odstranění lešení z budovy bude na první pohled patrné, že je něco jinak: horní dominanta Václavského náměstí se totiž rozzáří do svého okolí. „Při slavnostním otevření to bude pro veřejnost velké překvapení už jenom proto, že fasáda bude vyčištěna. Celá budova se promění do světlého hávu, což už dnes jde vidět na některých restaurovaných místech,“ uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Národní muzeum vypadá uvnitř v současnosti jako jedno velké staveniště.
Autor: Mária Rušinová

Ta se společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) v úterý 24. ledna účastnila kontrolního dne v Národním muzeu. Na základě informací ředitele instituce Michala Lukeše zatím vše probíhá podle plánu.

Staveniště i uvnitř

Lidé si zvykli na lešení kolem stavby, vnitřní prostory muzea jsou ale v současnosti také k nepoznání: interiér se z velké části změnil v jedno velké staveniště. Také během kontrolního dne dělníci uvnitř i venku pokračovali v restaurátorské práci.

Až lešení kolem Národního muzea zmizí, budova se rozzáří.
Autor: Mária Rušinová

Díky umožnění přestěhovat některé administrativní prostory pryč z historické budovy dostanou lidé v budoucnu příležitost navštívit dříve veřejnosti nepřístupné prostory. Lidé si prohlédnou výstavy ve zhruba 90 procentech stavby.

Po znovuotevření Národního muzea se počítá také s přívětivějším přístupem pro tělesně handicapované, podle ředitele Michala Lukeše je v plánu i zatraktivnění připravovaných výstav pro nevidomé a neslyšící tak, aby si také lidé se zrakovým a sluchovým postižením mohli výstavy plnohodnotně užít.

Podívejte se, jak to nyní vypadá uvnitř a na střeše Národního muzea:

Fotogalerie
30 fotografií