Demonstranti tak využili slovní hříčky s jasným odkazem na nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, čímž chtějí apelovat na politiky i občany s výzvou k podpoře demokracie a občanské společnosti. Tyto hodnoty jsou podle organizátorů dnešních akcí, jež se konají po celém světě, s příchodem Trumpa do čela světové mocnosti ohroženy.

„Jsme úplně obyčejní lidé, kteří jsou znepokojení tím, jak vystupují politici všude po světě, nejen v České republice, ale třeba i Donald Trump v USA,“ uvedla mluvčí pražské akce Johanna Nejedlová. Podle nich tito politici reprezentují rétoriku nenávisti.

Zaznělo i Havlovo heslo

„My se tu naopak chceme sejít a vyjádřit podporu hodnotám, jako jsou demokracie, podpora lidských práv, ekologie, profesionální zpravodajství a rovnost žen,“ dodala Johanna.

Lidé na Václavském náměstí mávali transparenty vyzývajícími ke změnám ve společnosti i politice, k začátku skutečné péče o Zemi ohroženou globálními změnami. Upozorňovali i na výzvy k boji proti fašismu, k empatii jednoho k druhému a ke stavění mostů mezi lidmi, nikoli zdí. Zaznívalo také heslo prvního českého prezidenta Václava Havla Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Shromáždění prezentovalo trojí výzvu. „Chceme, aby lidé podporovali politiku založenou na faktech a profesionální zpravodajství, aby nevnímali demokracii jen jako možnost volit. Důležité je i, aby se aktivně zapojovali a bojovali za to, co je aktivně zajímá. Také je chceme vyzvat k tomu, aby podporovali diverzitu a komunikovali s lidmi, kteří mají odlišné názory, zkušenosti a pocházejí z jiných kultur,“ uzavřela mluvčí.