V Česku se najde ohromné množství lidí, kteří mají problém vyznat se i v pouhých třech linkách pražského metra. Pro turisty z Koreje, Japonska nebo Číny je to ale obrovská úleva. Takové metro v Soulu, Tokiu nebo Hong Kongu je pro obyčejného člověka jedno velké bludiště.

Existují ale i města, která mají pouhou jednu linku – tu například najdete v kanadské Ottawě, izraelském Jeruzalémě nebo v oblíbené destinaci pro uložení úspor – Panamě. 

Zajímavé je například metro ve skotském Glasgow. To je totiž vedené po obvodu města a přes centrum vůbec nejezdí. Po Londýně a Budapešti se jedná o třetí nejstarší podzemní dráhu na světě. Zároveň jde o jednu z mála podzemních drah, které nikdy nerozšířily svoji síť.

Nejdelší podzemní dráhu na světě ale najdete v Pekingu. Město zde otevřelo v roce 2013 čtyři nové linky a celková délka všech tras měří 574 kilometrů a má 345 stanic. Do roku 2020 chce však toto téměř dvacetimilionové město mít až 1 000 kilometrů podzemní dráhy. Oproti tomu je 65 kilometrů a 61 stanic pražského metra opravdový trpaslík.

Podívejte se, jak vypadají systémy nadzemních a podzemních drah po celém světě:

Fotogalerie
20 fotografií