U obchodního centra Krakov v Bohnicích a na centrálním náměstí v Ďáblicích u stanice metra Ládví se prostor změní k nepoznání. Nová zeleň, nová dlažba, kavárny, prostory pro koncerty a další kulturní akce. To je jen zlomek toho, co Pražany na severu osmého obvodu čeká.

„Když jsme na radnici začínali, jako jednu z věcí, které bychom chtěli změnit, jsme označili veřejný prostor a místa, která byla dlouho zanedbávána nebo nebyla dlouho revitalizována. Jsme ve fázi, kdy probíhají jednání o stavební povolení nebo se jim velmi blížíme. V tomto roce bychom chtěli realizovat první etapu jak jednoho, tak druhého projektu,“ uvedl k situaci starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

U Krakova to má ožít

Architektonický projekt, který má zvelebit okolí Obchodního centra Krakov, je oproti akci na Ládví o zhruba tři měsíce napřed. Pokud se tu podaří vyjednat stavební povolení a další administrativní záležitosti, začne se první ze tří etap realizovat během letních prázdnin.

Oblast bude podle poskytnutých vizualizací mnohem kompaktnější a stane se lákavým místem pro trávení volného času. Náměstí v Bohnicích se přirozeně rozdělí na park a náměstí, které do sebe budou plynule přecházet. Cesty v parku jsou důkladně promyšlené.

Vizualizace trhů a kavárny s Czech POINTem na náměstí v Bohnicích.
Autor: MČ Praha 8

„Lidé jsou ze zkušeností zvyklí chodit nejkratšími možnými cestami,“ potvrdil architekt Martin Rusina ze studia Rusina Frei architekti, které celý projekt na úpravu prostranství kolem Krakova navrhlo.

Zacvičíte si i zalenošíte

V části s parkem se kromě pěšin a zeleně počítá také s prostorem pro pořádání pikniků a venkovními prvky pro v posledních letech velice oblíbené venkovní posilování – takzvaný street workout.

Místo, kde se park a náměstí do sebe přirozeně prolnou, obsadí menší budova, ve které Pražané naleznou kavárnu a kancelář Czech POINTu. Na střeše stavby se navíc objeví fotovoltaické panely, které zajistí ekologicky šetrné získávání energie pro provoz.

Park se má stát místem pro piknik i využívání prvků pro venkovní posilování.
Autor: MČ Praha 8

Na samotném náměstí se počítá s prostorem pro farmářské trhy a společenské aktivity. Bude možné tu pořádat koncerty, rozsvěcení vánočního stromu a nepřeberné množství dalších událostí. Projekt má stát 26 milionů korun. Až do 30. ledna se mohou stavební firmy hlásit do veřejné zakázky, kterou Praha 8 kvůli realizaci revitalizace vypsala.

Ládví navrhovali studenti

Prostor centrálního náměstí v Ďáblicích u stanice metra Ládví čekají také velké změny. Ty zahájila studentská práce budoucí generace českých architektů. Jejich členové nakonec zůstali i u finální realizace podoby náměstí, vedení nad projektem převzali architekti Jan Hendrych a Jiří Janďourek.

Okolí stanice metra odborníci rozdělili do několika částí. V hlavní oblasti budou středobodem čtyři vzrostlé stromy. „Ze stávajících zůstanou jen dva. Další z nich má podle dendrologického průzkumu před sebou maximálně pět let života. Nahradíme ho jiným a přidáme další,“ prozradil Jan Hendrych.

Vizualizace nového náměstí u stanice metra Ládví.
Autor: MČ Praha 8

V sousedství této přírodní dominanty bude také tady možné pořádat různé společenské akce, místo počítá například s koncerty, veřejným kluzištěm nebo vánočními trhy.

Farmáři pod korunami stromů

V jedné z dalších částí náměstí se budou nacházet multifunkční lavičky, které půjde elegantně rozložit na stánek pro trhovce. V této oblasti se bude nacházet mnohem víc zeleně, předpokládá se vysázení stromů, jejichž koruny se stanou přírodní střechou pro venkovní prodejce.

Na Ládví se má umístit i socha, která připomene houpacího koníka z minulosti.
Autor: MČ Praha 8

Na centrálním náměstí v Ďáblicích se v minulosti nacházel také mezi místními oblíbený houpací koník, na kterého podle studentů – architektů lidé rádi vzpomínají. Z toho důvodu se sem umístí také socha z umělého kamene, která bude éru houpacího koníka připomínat.

Také tento projekt počítá se třemi etapami, radnice by i zde ráda samotné práce zahájila už letos. Veřejná zakázka zatím není, protože ji nebylo možné vypsat v loňském roce a letos se úřad zatím stejně jako většina státních organizací nachází v rozpočtovém provizoriu. Předpokládá se, že zdejší úpravy vyjdou na 41 milionů korun.

Prohlédněte si aktuální vzhled vizualizací změn pro obě náměstí:

Fotogalerie
20 fotografií