Janžura byl vlastně průkopník v recyklaci. Koráb vybudoval kromě jiného i z PET lahví, které se všude hromadily. „Tatínek se vždy snažil zpracovat již nepoužívané věci,“ potvrdila dcera Olga Janžurová (33). V 70. letech byl technikem ve vinohradském divadle a dokázal tam pomalu z odpadu vytvořit hotové zázraky. „Pavla nevzali na DAMU, přitom byl z nás nejtalentovanější,“ pěla na o pět let staršího bratra ódy Iva.

Pavel bohužel v roce 2012 zemřel. Rodina loď zdědila a nyní by ji chtěla zachránit. Už proto, že její autor stavbě věnoval spoustu let. „Koráb pro mě představuje potvrzení toho, že plnit si své sny má smysl,“ říká Olga. „Tatínkovo odhodlání je velkou inspirací, impulzem, že se člověk nemá bát realizovat své nápady,“ dodává.

Zakotví v Praze?

Projekt se dostal až k pražskému kavárníkovi Ondřeji Kobzovi. „Tatínek jedné známé jej 15 let kutil z recyklovaného materiálu na chalupě. Teď by jej po jeho smrti dcera ráda poskytla pro bohulibé využití,“ zveřejnil informaci Kobza na svém Facebooku. Olga Janžurová by si nyní pro krásný koráb přála smysluplné využití. Třeba jako komunitní klubovny nebo kavárny pro příjemné posezení. Návrhů se už sešlo několik a neteř Ivy Janžurové má s rodinou a přáteli z čeho vybírat.

Fotogalerie
7 fotografií