„Koše budoucnosti“ se od začátku roku nacházejí v Praze 17. „Najdete je u Obchodního centra Shopping Point a Kulturního centra Průhon,“ řekla Blesk.cz Jaroslava Hrdličková z odboru životního prostředí Prahy 17.

Nové koše mají vlastní solární panel. Elektřina, kterou vyrobí, poté pohání vnitřní lis, jenž odpad stlačuje. Tím se do nádoby vejde až 4krát víc odpadků než do klasického koše.

Samy si zavolají o odvoz

V koši se nachází také komunikační jednotka, která monitoruje míru zaplnění. Když dosáhne určité hladiny, odešle se zpráva na radnici a ta pošle příslušného pracovníka koš vyprázdnit.

Nové chytré koše v pražských Řepích. Samy se dobíjejí solární energií a zavolají si odvoz odpadků.
Autor: Martin Sekanina

Odpadky jsou tedy vysypávány včas, nikoli když je koš poloprázdný, nebo naopak přeplněný.

Popelnice jsou navíc určeny i pro tříděný odpad (papír a plast), a jelikož nemají otevřený otvor, odpadky nevypadávají ven.

Vnitřek chytrého koše
Autor: VERB Group s.r.o.

Slouží i jako popelník

Prostřední koš má navíc v předních dveřích, hned pod vhazovacím otvorem, popelník, do kterého lidé odhazují nedopalky. Důležité však je, aby občané „netípali“ cigarety o solární panely, tím by je totiž poškodili. Upozorňuje na to i velký nápis.

Důležitou funkci mají ve světě odpadkové koše také díky šetření peněz. Nemusí se svážet tak často jako běžné koše. Systém si pochvaluje například i Praha 1, kde se testovalo devět podobných typů popelnic. Díky nim se snížila frekvence svozu odpadu až o 90 procent.

Magistrát má v plánu do chytrého mobiliáře investovat asi 300 milionů korun ročně, čímž by se Praha do budoucna mohla přiblížit velkým světovým metropolím, kde fungují i 13 let.

Podívejte se, jak nové koše v Řepích vypadají:

Fotogalerie
11 fotografií