Parkování v Praze a dalších velkých městech České republiky je mnohdy o nervy. Obyvatelé sídlišť často krouží v oblasti svého trvalého bydliště a zoufale se snaží nalézt alespoň jedno parkovací místo.

„Protože i v Praze platí pravidlo, že je vždy v ulici o jedno auto více, než je parkovacích míst, hraje řidič ruskou ruletu s městskou policií a Policií České republiky. Zaparkuje a čeká na pokutu nebo odtah,“ říká s nadsázkou odborník Autoklubu České republiky Robert Vacek.

Z těchto důvodů není na škodu zopakovat si pravidla a nečekané situace, které na řidiče mohou ve velkoměstě při parkování čekat.

Stání na vozovce

„Stání je doba nad rámec zastavení vozidla, tedy doba delší, než je například nastoupení a vystoupení spolujezdce, naložení nákupu a podobně,“ popisuje oficiální výklad Robert Vacek.

Parkování ve velkoměstě s sebou přináší různá úskalí.
Autor: David Malík

Obecně platí, že řidiči mohou na silnici zaparkovat svoje auto vpravo podél kraje vozovky, pokud tomu nebrání zákazové značky. V jednosměrné ulici ale smějí stát i vlevo. Stání bývá povolené také kolmo nebo šikmo. „Vždy však musí zůstat volné minimálně 3 metry pro každý směr jízdy na komunikaci. A policie může nést nelibě, budete-li stát u kraje vozovky protisměrně,“ upozorňuje Vacek.

Buďte ohleduplní

Podle experta se může často například při příjezdu do místa bydliště přihodit, že ani v rozmezí několika set metrů od vašeho bytu nenajdete místo k zaparkování.

„Temné zákoutí, kde řidiči najdou jediný volný prostor, mnohdy okamžitě evokuje číhajícího zloděje. Zaparkujete-li tedy přesto své vozidlo v rozporu s pravidly, pak alespoň svůj vůz ponechte stát tak, aby nepřekážel vozidlům záchranářů, zejména hasičů,“ nabádá odborník.

Řidiči by při opouštění svého zaparkovaného vozu měli zkontrolovat, jestli má rozměrná sanitka či hasičské auto šanci bezpečně projet, zda neblokuje jejich auto hydrant nebo vstup do domu. Ohleduplnost velí také zajistit, aby odstavené auto neblokovalo snahu maminek s kočárky najet či sjet z chodníku.

Kde na silnici rozhodně nestát

V rámci silničního provozu existují situace, za kterých rozhodně nesmíte svoje auto odstavit. Počítá se mezi ně prostor 5 metrů před přechodem pro chodce a na něm, 5 metrů před a za křižovatkou a v ní. Jedinou výjimkou je křižovatka ve tvaru „T“, kde se smí stát na protější straně.

Expert dál upozorňuje, že nesmíte auto zaparkovat 30 metrů před a 5 metrů za zastávkou autobusu nebo tramvaje, ovšem pouze za předpokladu, že zastávka není vyznačená vodorovným značením.

Svým vozem také nelze parkovat na místech, kde byste konstrukcí auta zakrývali vodorovnou dopravní značku, nebo dokonce i svislé značky. Odstavit auto nesmíte ani 5 metrů před podélnou souvislou čárou nebo nástupním ostrůvkem, pokud nezůstane volný alespoň jeden pruh ve vzdálenosti nejméně 3 metrů.

Parkovat řidiči nemohou také na tramvajovém pásu, silniční vegetaci či na dopravním okruhu.

Jaká platí pravidla a jaké jsou záludnosti parkování na chodníku a v obytných zónách? Blesk.cz pro vás informace zajistí v následujícím článku.