Jeden z největších mrakodrapů v Praze možná vyroste na Jarově. Téměř stometrový komplex Trojlístek mají tvořit tři budovy o 17, 22 a 30 podlažích. To se samozřejmě nelíbí lidem, kteří v okolí Spojovací ulice bydlí.

Upozorňují na několik problémů: Došlo by k nevratnému poškození oblíbené Třešňovky a dopravní situace podle nich není pro tři stovky dalších aut uzpůsobena.

Developer v právu

Problémem pro městskou část, která také s výstavbou komplexu nesouhlasí, i pro veřejnost je však územní plán, který takovou budovu na místě povoluje. Do 6. ledna mohli ti, kdo jsou proti, podat námitky směrem ke komisi, která vyhodnocuje dopady na životní prostředí. To je poslední možnost, jak by se dalo stavbě mrakodrapu zabránit.

„Jako městská část jsme podávali námitky. Řekli jsme, že s tím nesouhlasíme, a nyní záleží na posouzení celé záležitosti komisí EIA (Vyhodnocení vlivu na životní prostředí – pozn. red.). Doprava je zde špatně vyřešená, ale z hlediska územního plánu je to možné,“ řekl pro Blesk.cz místostarosta Prahy 9 Marek Doležal.

Proti výstavbě se ohrazuje i Institut plánování a rozvoje Prahy. „V tomto případě se jedná o tři domy o výšce 17, 22 a 30 podlaží, ve druhé variantě o čtyři domy o výšce 10, 10, 14 a 14 podlaží. Ani s jednou variantou však IPR nesouhlasí. Navržená řešení nepřispívají k tvorbě městského prostředí,“ popisuje mluvčí IPR Marek Vácha.

V Třešňovce by měl vyrůst 100metrový mrakodrap.
Autor: Praha 9

Alternativa čtyř nižších domů

Naopak podle městské čísti by druhá varianta byla možná, ale developer by se musel postarat o revitalizaci zbytku Třešňovky. „My se přikláníme k tomu, aby tam vznikla maximálně ta druhá varianta, tedy nižší budovy. Zásadní je, aby se Třešňovka kultivovala i v okolí a aby se investor podílel na obnově zeleně,“ dodává místostarosta Doležal.

Jak už ale bylo zmíněno, IPR je i proti této variantě. „My doporučujeme projekt rozdělit do několika nižších domů. Výsledkem by měl být mimo jiné těsnější kontakt domů s ulicí a přehledné vymezení hranic veřejných prostranství,“ dodává Vácha.

Podvod na stávající obyvatele

A obyvatelům vadí výstavba ještě z dalšího důvodu. „Pozemek, kde je plánována realizace Trojlístku, byl prezentovaný jako přírodní místo pro relax, které mělo být zvelebeno. Jakákoli další výstavba by byla podvodem na stávající obyvatele,“ popisuje například Jana z Jarova.

V tuto chvíli tedy není jisté, jak celá záležitost dopadne, záleží na zmíněném posudku EIA. „Je to jen jedna z variant. Zatím není finální podoba dané stavby odsouhlasená a není zcela jasná,“ řekl již dříve mluvčí investora Martin Vachek o 30patrovém komplexu.