Herečka Jiřina Bohdalová, která má na kontě 84 celovečerních filmů, začátkem loňského května oslavila pětaosmdesátiny. U příležitosti životního jubilea dostala cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. V roce 2013 ji při oslavách 95. výročí vzniku samostatného Československa udělil prezident Miloš Zeman Medaili Za zásluhy.

Tanečníci Bubeníčkové se vloni rozloučili s profesionální kariérou. Vedle primabaleríny Darii Klimentové patří dvojčata patrně k nejznámějším současným českým tanečníkům.

Přes 20 let tančili v prestižních zahraničních souborech. Po svých 40. narozeninách se začali loučit s aktivním tancem a plánují se věnovat choreografii.

Čestné občanství Prahy mají obdržet také bratři Bubeníčkovi.
Autor: ČTK/Peška Stanislav

Naopak popularizátor vědy, známý řečník a autor řady publikací Grygar, který vloni oslavil osmdesátiny, z neznámých důvodů titul čestného občana nakonec neobdrží.

Astrofyzik na sebe minulý rok upozornil tím, že požádal o vyřazení se seznamu osob doporučených pro státní vyznamenání udílené právě z rukou prezidenta.Naposledy získali čestná občanství Prahy třeba dirigent Jiří Bělohlávek, spisovatel Ivan Klíma, herec a textař Jiří Suchý a herec a scenárista Zdeněk Svěrák. Pražská radní za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Jana Plamínková v říjnu navrhla udělit čestné občanství Prahy tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi. Udílení občanství provází slavnostní ceremoniál na Staroměstské radnici.

Fotogalerie
3 fotografie