V Praze mrzne, až praští a zdá se, že nás záporné teploty jen tak neopustí. Kromě lidí samozřejmě tato situace ovlivňuje také zvířata – domácí mazlíčky nevyjímaje. Obyvatelé metropole plní čekárny lékařů kvůli chřipce, jak jsou na tom pražští psi a kočky?

„Z hlediska respiratorních onemocnění zatím neevidujeme zvýšený výskyt,“ uklidnil situaci Samuel Evinic z veterinární kliniky Metropolevet. Přesto není radno brát současný stav na lehkou váhu, majitelé mazlíčků mají možnost zajistit, aby psi a kočky mrazivé počasí přečkali bez újmy.

Oblečky nepodceňujte, packám vadí sůl

„U psů bez podsady a naháčů je potřeba pořídit teplý obleček. Některá krátkosrstá plemena ho ocení také. U dlouhosrstých psů je to většinou zbytečné,“ uvedl pro redakci Blesk.cz Samuel Evinic.

Pokud se v okolí vašeho bydliště používá na posyp chodníků nebo silnic sůl, buďte na pozoru. „U citlivějších jedinců je potřeba pečovat o packy, posypová sůl je může dráždit. U některých psů stačí packy otřít, u jiných je lepší ošetření doplnit o balzám na packy,“ nastínil nutnost individuálního přístupu k různým psům Evinic.

Kočky bývají v zimě víc doma v teple a zima jim proto tolik neškodí.
Autor: Profimedia.cz

Pokud je už pozdě a vašemu pejskovi sůl podráždila packy natolik, že rozpraskaly, je podle odborníka vhodné přidat k opatřením ještě celkovou podporu kůže ve formě doplnění vitaminu E, biotinu a zinku.

Kašel ze sněhu nevadí

Sníh znamená pro většinu psů okamžitý povel k dovádění. Spousta mazlíčků se při hrátkách neudrží a začne napadaný poprašek lízat a polykat. Stává se, že taková situace pak u psů vyvolává kašel.

Kožní projevy vzácné nemoci, které se psům tvoří z mrazu.
Autor: Metropolevet

„Většina psů sníh miluje. To, že po něm můžou zakašlat, je poměrně normální jev a není potřeba to řešit,“ prozradil Samuel Evinic. Kočky jsou podle něj většinou v zimě bezproblémové, protože se daleko víc drží doma v teple, a nevyžadují žádná speciální opatření.

Mráz může vyvolat i vzácné nemoci

Mrazivé počasí může u psů vyvolat i poměrně vzácné choroby. Jednou takovou je podle odborníka takzvaná nemoc chladových aglutininů. „Je to nemoc, kterou pozorujeme opravdu pouze v mrazivém počasí. Projevuje se změnami na špičce uší a ocasu, kde se objevuje zarudnutí a strupy. Nejčastěji se tato diagnóza vyskytuje u ridgebacků,“ popsal zvláštnost Samuel Evinic.

Pozitivní informací odborníka je, že omrzliny, podchlazení nebo zlomeniny po uklouznutí u pražských psů na klinice neevidují.