Vyhláška, která zakazuje herny na území Prahy, platí od 1. ledna 2016. Za minulý rok se podařilo pravomocně zrušit celkem 69 těchto doupat hazardu.

Správní řízení se vede s mnohými dalšími provozovnami, celkem 115 z nich se ale v současnosti nachází ve fázi, kdy se proti verdiktu mohou majitelé ještě odvolat. Často tak dochází k podávání žádostí o prodloužení lhůty k vyjádření nebo námitkám z podjatosti.

Některé podniky přestaly existovat také v Praze 14, například na Poděbradské, ve Slévačské a Bryksově ulici. V minulosti si měli lidé stěžovat na hluk a opilé lidi v okolí herny na Jahodnici.

„Vzhledem k tomu, že řada provozoven měla v době schválení úpravy platné povolení, k faktickému skončení jejich působení dochází až nyní. Tímto způsobem se omezí přístup lidí k herním automatům, což samozřejmě kvituji,“ uvedla radní Irena Kolmanová (TOP 09).

Licence na provoz heren nelze odebírat okamžitě, hazardní podniky proto končí postupně. V konečné fázi má z ulic metropole zmizet všech 212 z nich.