Elektronická evidence tržeb opět dělá problémy restauracím. „Nějakou chvíli to zdržuje. Pomalejší odezvy má systém, když je víc lidí, když je doba placení, třeba půl desátá večer,“ říká Pavel Hon, provozovatel Hostince na Výtoni. Jiné problémy s elektronickou evidencí ale nezaznamenal.

Pro restauraci Sluneční terasa v obchodním domě Kotva nebyl přechod na EET nijak dramatický, protože podnik elektronickou pokladnu používal už předtím. I tato restaurace se nicméně v minulém měsíci potýkala s delšími odezvami, které výjimečně dosáhly i jedné minuty. To zdržuje v případě, že platí více zákazníků najednou.

Podívejte se, jak vypadal start EET:

Naopak řada restaurací je s fungováním systému spokojena a žádné problémy neeviduje.

EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) hrozí, že z důvodů zavedení EET a dalších legislativních změn, jako je úplný zákaz kouření, zanikne 15 až 20 procent podniků v pohostinství.

Podle Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí zaniklo při spouštění EET na 700 hospod zejména v malých obcích.

Fotogalerie
26 fotografií