Nechtěli jsme vám o vánočních svátcích přinášet žádné špatné zprávy… Ale teď už prostě musíme, protože jde o neuvěřitelný případ arogance městské policie, která na Štědrý den při kontrole ve squatu postřelila psa a neposkytla mu vůbec žádnou pomoc,“ rozepsala se nezisková organizace 27. prosince na svém facebookovém profilu.

Chilly opravdu na příchozí strážníky štěkal, přičemž jeden z nich vytáhl pistoli a vystřelil. „Psa Chillyho zasáhl zepředu do hrudníku, střela vyletěla hrudníkem z boku a pak se zaryla do stehna zadní nohy. Na místo byla kvůli střelbě povolána i státní policie, která vše dvě hodiny sepisovala, a probíhalo šetření… a Chilly tu ležel, krvácel a pomalu umíral, ale policie to vůbec neřešila,“ pokračovala Jarmila z Psího života.

Městská policie se však hájí. „Strážníci opakovaně vyzvali osoby, aby si psa bezpečně zajistily, a hlídka ustoupila do větší vzdálenosti od objektu. Pes však i přes volání majitele neuposlechl a ve chvíli, kdy se zuřivé zvíře přiblížilo k hlídce, jeden ze strážníků z důvodu obavy o své zdraví a zdraví kolegy použil služební zbraň,“ popisoval situaci z pohledu strážníků tiskový mluvčí městské policie Jan Čihák.

Zraněné zvíře je věcí majitele

Policie zároveň dodává, že dle zákona se o zraněné zvíře má postarat jeho majitel, kvůli jehož nezodpovědnosti k události došlo. Městská policie nabídla součinnost, byla však odmítnuta. „Vzhledem k probíhajícímu šetření celé události nebudeme věc dále komentovat,“ dokončil Čihák.

Jeden ze strážníků měl volat do útulku v Troji, který spravuje městská policie. „Tam mu ale bylo řečeno, že když jde o psa bezdomovců, ať si to majitelé psa řeší sami,“ prozradila organizace Psí život. Majitelka tak ve čtyři ráno běžela poprosit o pomoc majitele vedlejší vily. Ti neváhali. Psa naložili do auta a jeli ihned na veterinu.

Střela minula srdce o centimetr. Došlo k zasažení plíce a následnému k pneumotoraxu, kdy se hrudní dutina začala plnit vzduchem. Chillyho čekala náročná operace, po které byl přiveden do umělého spánku.

Cena operace se vyšplhá až k 30 tisícům korun. Pokud byste tak chtěli podpořit organizaci, která se rozhodla za bezdomovce částku uhradit, můžete tak učinit tady.